Nagyvilág

Hivatalosan is vége az amerikaiak iraki missziójának

POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Megállapodás született Joe Biden amerikai elnök és Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő hétfői washingtoni találkozóján az USA iraki harci küldetésének hivatalos lezárásáról. A misszió az idén év végén, több mint tizennyolc évvel a katonai beavatkozás kezdete után ér véget.

Joe Biden a sajtónak mindamellett arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és Irak között folytatódni fog viszont a terrorizmus elleni együttműködés. Az amerikai szerepvállalás Irakban a tanácsadás és a helyi biztonsági erők kiképzése felé fog eltolódni – hangsúlyozta az amerikai elnök.

A közel-keleti országban jelenleg nagyjából kétezer-ötszáz amerikai katona állomásozik. Nekik fő feladatuk az Iszlám Állam terrorszervezet maradványainak felszámolása. Az MTI meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva azt írja, az amerikai döntés nagyban nem fogja befolyásolni a viszonyokat, hiszen az Egyesült Államok már így is az iraki biztonsági erők kiképzésére helyezi a hangsúlyt.

Az egyelőre nem világos, mekkora létszámú amerikai kontingens marad Irakban.

Biden közölte azt is, hogy Washington hamarosan félmillió dózis koronavírus-vakcinát fog küldeni Irakba a COVAX programban. Hozzátette, hogy országa Egyesült Államok 5,2 millió dollárral járul hozzá az októberi iraki választásokat felügyelni hivatott ENSZ-misszióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik