Nagyvilág koronavírus

Kínában már másfél milliárd adag vakcinát adtak be koronavírus ellen

cnsphoto / Imaginechina via AFP
cnsphoto / Imaginechina via AFP

Több mint másfél milliárd dózis koronavírus elleni vakcinát adtak be Kínában – adta hírül a kínai egészségügyi hatóság pénteken. Az MTI azt írja, a hatóság adatai szerint az oltási kampány jelentősen felgyorsult az utóbbi időben. Míg áprilisban százmillió dózist húsz nap alatt tudtak beadni Kínában, addig mostanra ugyanezt már kilenc nap alatt el tudják végezni.

A kínai állami hírügynökség beszámolója szerint július 8-áig összesen huszonkétféle kínai fejlesztésű koronavírus- vakcina lépett a klinikai tesztelés szakaszába. Az országban jelenleg négy vakcina rendelkezik feltételes piaci engedéllyel, és további három kapott engedélyt sürgősségi felhasználásra.

A kínai oltási kampány a 18 és 59 év közötti korosztály beoltásával kezdődött, majd fokozatosan terjesztették ki az idősebbekre. Július közepétől az ország több tartománya és régiója jelentette be, hogy tervbe vették a 12 és 17 év közötti korosztály beoltását is.

Kínai szakértők és tisztségviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1,41 milliárdos népességű ország lakosságának 80 százalékát kell beoltani a koronavírussal szembeni nyájimmunitás eléréséhez.

Arról nem szól a hír, hogy a beadott másfél milliárd dózissal ezt az arányt sikerült-e elérni, mindenesetre több adagot adtak be eddig, mint ahány ember az országban él.

A kínai szárazföldön jelenleg a dél-kínai Jünnan tartomány Mianmarral határos részén, valamint a közép-kínai Nanking városában vannak érvényben fokozott intézkedések a közelmúltban felbukkant, új esetek miatt. Nankingban, Csiangszu tartomány székhelyén megkezdték a 9,3 milliós lakosság tömeges tesztelését, miután a város nemzetközi repülőterének dolgozói körében több fertőzöttet azonosítottak. A repülőtérre közlekedő metrót ideiglenesen leállították, és egyes lakónegyedeket vesztegzár alá helyeztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik