Nagyvilág koronavírus

Vízágyút, könnygázt vetettek be a görög oltásellenesek ellen

Jorgosz Karahalisz / MTI / AP
Jorgosz Karahalisz / MTI / AP
Feloszlatták az athéni parlament előtti tüntetést.

Athénban a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta fel a  koronavírus elleni oltást ellenzők tüntetését a parlament előtt. A helyi sajtóhírek alapján az MTI azt írta, hogy mintegy háromezren tiltakoztak a görög kormány járványügyi intézkedései ellen.

A rendőrség szerint a biztonsági erőknek azért kellett közbelépniük, mert többen túl közel mentek a törvényhozás épületéhez. A tüntetés résztvevői közül sokan vallásosnak mondták magukat. Az ortodox egyház zsinata előzőleg körlevélben próbálta eloszlatni a vakcinákkal kapcsolatos téveszméket, hogy segítse az oltási kampányt. A legtöbb szkeptikus Görögországban a hívők soraiból kerül ki.

A fertőzöttek száma az utóbbi időben jelentősen emelkedett a 11 millió lakosú Görögországban, miközben a vakcinák iránti igény csökkent. Szakértők szerint az esetszám megugrásának hátterében az éjszakai szórakozóhelyek és a bulizó fiatalok állnak. Mikonosz szigetén már kijárási tilalmat rendeltek el hajnali 1 órától 6 óráig.

Koronavírus - Még több hír a témában

A kormány különböző módszerekkel – kényszerrel és jutalmakkal – próbálja népszerűsíteni az oltást. Nemrég 150 eurót (52 ezer forint) kínált a fiataloknak, ha beoltatják magukat legalább a koronavírus elleni vakcina első dózisával, az oltást pedig kötelezővé tette az egészségügyben és az idősotthonokban dolgozóknak, elrendelte, hogy csak immunizáltak léphetnek be éttermekbe és kulturális létesítményekbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik