Nagyvilág

Mesekönyv-sorozat miatt tartóztattak le öt embert Hongkongban

Daniel SUEN / AFP
Daniel SUEN / AFP

Öt szakszervezeti tagot tartóztattak le csütörtökön Hongkongban, és a szakszervezet számlájáról is nagy összeget zároltak egy háromrészes, bárányokról szóló gyermekkönyvsorozat miatt. A hatóságok szerint a mesekönyvek azért veszélyesek, mert

megpróbálják a nyilvánosságot, de elsősorban is a gyerekeket a hongkongi kormány elleni gyűlöletre hangolni.

A Guardian azt írja, a mesekönyvek a hongkongi demokráciapárti mozgalmat próbálják meg érthetővé tenni egy metaforikus állatmesén keresztül, amelyben a mozgalom tagjait farkasokkal körülvett bárányokként ábrázolják. A hongkongi rendőrség csütörtökön azt közölte, hogy a 25 és 28 év közötti két férfi és három nő

összeesküvést szervezett a lázító kiadványok kiadására terjesztésére bemutatására és másolására.

Rendőrségi forrásra hivatkozva az AFP azt írja, hogy a letartóztatott férfiak és nők a Hongkongi Logopédusok Általános Szakszervezetének tagjai. Az ügyben érintett három illusztrált e-könyvet a  szakszervezet adta ki az elmúlt hónapokban.

Az első meseadaptáció, amelynek címe magyarul nagyjából Bárányfalva védői, a 2019-es demokráciapárti tüntetések történetét mutatja be, amelyek végigsöpörtek Hongkongon. A második kötet a Bárányfalva gondozói arról szól, hogy a falu takarítói sztrájkba lépnek, hogy kiszorítsák a mindenhova odaszemetelő farkasokat. A könyv bevezetője elmagyarázza, hogy ez utalás azokra a hongkongi egészségügyi dolgozókra, akik tavaly annak érdekében sztrájkoltak, hogy a kormány a koronavírus-járvány kezdetén zárja le a szárazföldi határokat Kína és Hongkong között. A mesetrilógia utolsó könyve – Tizenkét bátor bárányka – egy csoport bárányról szól, ők csónakkal menekülnek a falujukból a farkasok elől. Ez a történet utalás lehet arra a tizenkét hongkongi emberre, akik tavaly versenymotorcsónakkal próbáltak Tajvanra szökni, de a kínai parti őrség őrizetbe vette, később pedig bebörtönözték őket.

A letartóztatások mellett a nemzetbiztonsági törvény értelmében a könyvet kiadó szakszervezet számláján több mint hatmillió forintnak megfelelő pénzösszeget is zároltak.

A hongkongi rendőrség és az ügyészség az utóbbi időben rendszeresen használják az úgynevezett nemzetbiztonsági törvényt a kormányétól eltérő politika nézetek és vélemények visszaszorítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik