Nagyvilág

Egy falusi tanár lett Peru új elnöke

Gian MASKO / AFP
Gian MASKO / AFP
Szocialista államot ígér, a társadalompolitikája viszont konzervatív.

Pedro Castillo, a Perú Libre (Szabad Peru, PL) baloldali párt jelöltje aratott győzelmet a szavazatok 50,12 százalékával a június 6-i perui elnökválasztás második fordulójában – közölte a latin-amerikai állam választási hatósága hétfőn.

Kihívója, Keiko Fujimori, a Népi Erő (Fuerza Popular, FP) nevű jobboldali párt elnökjelöltje a voksok 49,87 százalékát szerezte meg. Castillo mindössze 44 263 szavazattal szerzett többet Fujimorinál. A győztes kihirdetése azért késett másfél hónapot, mert ez idő alatt a választási ügyekben illetékes törvényszéknek egy sor panaszt kellett kivizsgálnia; ezeket mindenekelőtt Fujimori táborából nyújtották be.

A falusi tanárból lett 51 éves politikus teljesen váratlanul nyerte meg az elnökválasztás első fordulóját áprilisban, majd a júniusi második fordulóban is sikerült diadalt aratnia a nagy politikai befolyással rendelkező Fujimorival szemben.

Castillo földműves családból származik az északi fekvésű Chota tartományból, ahol 2017-ben egy pedagógussztrájk élére állva szerzett magának országos hírnevet. Választási kampányában szocialista államot ígért, illetve a sajtó szorosabb állami ellenőrzését, valamint az alkotmánybíróság feloszlatását. Társadalompolitikai ügyekben ugyanakkor konzervatív értékrendet követ, elutasítja az azonos neműek házasságát és a terhesség művi megszakítását.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy Castillo hatalmas kihívások előtt áll. Perut nagyon súlyosan érintette a koronavírus járvány, a latin-amerikai államban az egyik legmagasabb a halálozási arány globális összehasonlításban. A gazdaság mindemellett 12,9 százalékkal zsugorodott. Az ország központi részein pedig a Fényes Ösvény (Sendero Luminoso) maoista lázadószervezet tevékenykedik.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik