Nagyvilág

35-en meghaltak egy bagdadi terrorakcióban

Az öngyilkos merénylő egy piacon robbantott. Az áldozatok száma még tovább emelkedhet.

Legalább 35-en meghaltak és mintegy 60-an, köztük nők és gyerekek, megsebesültek hétfőn egy öngyilkos merényletben Bagdadban. A terrorakciót az iraki főváros Szadrváros nevű kerületének egyik forgalmas piacán követték el. A merényletet az Iszlám Állam vállalta.

Az MTI szerint a terrorszervezet szócsövének számító Nasír „hírügynökség” a Telegram-csatornán jelentette be, hogy egyik harcosa a testére erősített pokolgéppel elvegyült a tömegben és felrobbantotta magát. Egészségügyi források szerint a halottak száma tovább emelkedhet, mert sokan vannak válságos állapotban.

Musztafa al-Kádimi miniszterelnök a merénylet után rendkívüli tanácskozásra hívta a biztonsági erők vezetőit, Barham Száleh elnök pedig a Twitteren azt írta, nem nyugszanak, amíg gyökerestül ki nem irtják a terrorizmust.

A többnyire síiták lakta Szadrváros gyakran válik az Iszlám Állam szunnita szélsőségeseinek célpontjává. Az iszlamisták legutóbb áprilisban robbantottak a városrész egyik piacán, akkor négyen vesztették életüket, és huszan megsebesültek. Januárban a dzsihadista szervezet Bagdad egyik központi terén 32 embert gyilkolt meg és 110-et sebesített meg egy másik terrorcselekményben.

A nagyobb pokolgépes merényletek az iraki fővárosban egykor szinte a hétköznapok velejárói voltak, de az utóbbi időben jelentősen javult a biztonsági helyzet, különösen amióta az Iszlám Állam katonai vereséget szenvedett 2017-ben. A terroristák azonban továbbra is aktívak, és időnként merényleteket követnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik