Nagyvilág

Visszautasította a német kormány az áradások kezelésére kapott kritikát

CHRISTOF STACHE / AFP
CHRISTOF STACHE / AFP

Németországban az elmúlt évtizedek legnagyobb természeti katasztrófája pusztított a múlt héten. Az áradásokban legkevesebb százhatvan ember vesztette életét, és továbbra is több mint százhetven embert tartanak nyilván eltűntként.

A történtek óta több bírálat érte a német katasztrófavédelem figyelmeztető és előrejelző rendszerét. Az ellenzéki Zöld Párt szerint a katasztrófa megmutatta, hogy Németországnak jobban fel kell készülnie a szélsőséges időjárási eseményekre.

Horst Seehofer belügyminiszter ezzel szemben megvédte a kormány lépéseit, mondván, hogy Németország politikai rendszere alapján a tartományi államoknak van nagyobb felelősségük sürgősségi helyzetetekben – írja a BBC News. Ez szerinte azt jelent, hogy a helyi közösségeknek maguknak kell dönteniük arról, miként reagáljanak a hasonló helyzetekeben.

Teljesen elképzelhetetlen, hogy egy ilyen katasztrófát bárhonnan központilag kezeljenek, hiszen ehhez helyismeretre van szükség

– mondta, a kritikát olcsó választási fogásnak nevezve.

A németországi árvízjelző rendszerek néhány nappal a heves esőzés előtt riasztásokat adott ki, ám ezek sok állampolgárhoz nem jutottak el kellő időben. Armin Schuster, a Szövetségi Polgári Védelmi Hivatal vezetője szerint nem a jelzőrendszerrel van probléma, hanem azzal, hogy a hatóságok és a lakosság nem reagált elég hatékonyan ezekre a figyelmeztetésekre.

Mint mondta, százötven figyelmeztetést küldtek ki az alkalmazásaikon, a médián keresztül, ugyanakkor azt is hozzáfűzte, hogy sok esetben még fél órával az esemény előtt sem lehet megjósolni, hogy mely helyszíneket sújtják a legjobban az ilyen szélsőséges időjárási jelenségek.

A vészjelző alkalmazások hatékonyságát azonban sokan megkérdőjelezték, minthogy az áradások sok helyütt működésképtelenné tették a mobiltelefonokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik