Nagyvilág

Harminc nagykövetség és több tucat kulturális szervezet közösen állt ki a Budapest Pride és az LMBTQ közösség mellett

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

„A 26. Budapest Pride Fesztivál alkalmából mi, az alábbi nagykövetségek és kulturális intézetek, teljes támogatásunkról biztosítjuk a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI+) közösség tagjait. Kiállunk amellett, hogy megilleti őket az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog, valamint hogy ne érje őket semmilyen erőszak” – áll abban a közleményben, amelyet harminc nagykövetség és számos nemzetközi, kulturális intézmény közösen adott ki.

Mint írják, elismerik az LMBTQI+ civil jogvédő szervezetek arra irányuló munkáját, hogy minden ember, szexuális irányultságától vagy nemi identitásától függetlenül, egyenlő bánásmódban és a törvény teljes védelmében részesüljön. „A demokratikus államok a jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartására épülnek” – teszik hozzá.

Aggodalommal tekintve a közelmúltbeli fejleményekre, amelyek veszélyeztetik a szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló megkülönböztetés tilalmát, minden országot arra biztatunk, hogy tegyen további lépéseket valamennyi ember egyenlősége és méltósága érdekében, függetlenül azok szexuális irányultságától vagy nemi identitásától

– írják, hozzátéve: fontosnak tartják, hogy a megválasztott vezetők és kormányok tiszteljék és védjék az LMBTQI+ egyének jogait.

A nyilatkozatban arra is kitérnek, hogy a sokféleség ünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. A régió hasonló eseményei közül a Budapest Pride-ot rendezik meg a legrégebb óta, és kiemelik a rendezvény szerepét az LMBTQI+ emberek egyenlő bánásmódjának és társadalmi elfogadásának az előmozdításában, „mellyel hozzájárul egy nyitottabb, igazságosabb, befogadóbb és egyenlőbb társadalom kialakításához.”

A közös nyilatkozatot az alábbi  nagykövetségek és kulturális intézetek közösen jegyzik: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Chile, Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország és Új-Zéland nagykövetségei, valamint a British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, a Flamand Kormány magyarországi Képviselete, Francia Intézet, Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik