Nagyvilág

Zsarolóvírussal támadott meg Kína európai és amerikai célpontokat

TIMOTHY A. CLARY / AFP
TIMOTHY A. CLARY / AFP

Zsarolóvírussal végrehajtott (ransomware) támadással vádolta meg hétfőn Kínát az Egyesült Államok. A Fehér Ház hétfői közlése szerint a zsarolóvírus alkalmazásában a kínai hírszerzésnek dolgozó hackerek játszottak szerepet. Az NBC News azt írja, a hackertámadások a Microsoft Exchange Server biztonsági hibáit aknázták ki.

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn délelőtt szintén sajtóközleményt adott ki az ügyről. Ebben az írják, a Microsoft Exchange Server hibái és azok kiaknázása világszerte aláássa több ezer számítógépes hálózat biztonságát és integritását, beleértve az Európai Unió tagállamait és intézményeit.

„Ez a felelőtlen és káros magatartás biztonsági kockázatokat és jelentős gazdasági károkat eredményezett kormányzati intézmények és magánvállalatok számára, és jelentős, rendszerszintű hatással van biztonságunkra, gazdaságunkra és általában a társadalomra nézve”

– fogalmaz a sajtóközlemény.

Az amerikai híroldal azt írja, azok a hackerek, akiket az amerikai kormány és más kiberbiztonsági szakértők gyorsan azonosítani tudtak, nagy valószínűséggel a kínai Állambiztonsági Minisztériumhoz köthetők. Ők januárban kezdték meg tevékenységüket. Az egyelőre nem derült ki, hogy a zsarolóvírusos támadások mennyire voltak sikeresek, illetve, hogy a kínai Állambiztonsági Minisztérium közvetlenül irányította-e őket, vagy más kiberbűnözői csoportokon keresztül valósultak-e meg a támadások.

A hétfői az első alkalom, hogy az Egyesült Államok közvetlenül  vádolta Kínát zsarolóvírusos támadással, és egyúttal jó példa arra is, hogy a Biden-adminisztráció Trump kormányzatától eltérően hajlandó nagyobb hangsúlyt fektetni a kibertámadások elleni védekezésre.

Az Európai Unió Tanácsának hétfői közleménye a tagállamok közös fellépését ígéri a kibertérben folytatott rosszindulatú tevékenység elleni.

Az EU és tagállamai megerősítik elkötelezettségüket a felelős állami magatartás mellett a globális, nyitott, szabad, stabil és biztonságos kibertér biztosítása érdekében

– áll a közleményükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik