Nagyvilág

Hazaküldtek egy foglyot a guantánamói börtöntáborból

CHANTAL VALERY / AFP
CHANTAL VALERY / AFP

Joe Biden elnökválasztási kampányában ugyan megjelent a Guantánamói-öbölben működtetett hírhedt fogolytábor felszámolása, de most konkrét lépést is tettek ennek érdekében. Hétfőn kiadtak a hazájának egy marokkói fogvatartottat, Abdullatif Nasszert. A fogoly hazatelepítését eredetileg már 2016-ban javasolta a bírálóbizottság, ám Donald Trump a büntetőtábor bezárásának ellenzője volt, ezért Nasser csaknem további öt évet raboskodott ott.

Abdullatif Nasser kiadatása az első olyan lépés, amely az Obama-kormány törekvéseit részben felélesztve a börtöntábor bezárásra irányul.

Maga a fogolytábort még 2002-ben nyitotta meg George W. Bush kormánya Kuba délkeleti csúcsán. Itt alakították ki aztán azt a helyet, ahol az al-Kaidához és a tálibokhoz kapcsolódó gyanúsítottak kihallgatását és fogva tartását végezték – idézi fel az Associated Pess.

A büntetőtábor működtetését több emberi jogvédő csoportok az Egyesült Államok történelmi hibájának nevezte, miután fény derült a kihallgatások és a fogvatartás során elkövetett kegyetlen kínzásokra, és kérdések merültek fel az ottani katonai törvényszékek működésének jogszerűségére vonatkozóan is. A Bush-kormány és támogatói ugyanakkor Guántanamó működését elengedhetetlennek tekintették a nemzetközi terrorizmus gyanúsítottainak biztonságos kezelése szempontjából.

A most áthelyezett fogoly, hétfőn érkezett Marokkóba, ahol a rendőrség őrizetbe vette, és közölte, hogy terrorcselekmények elkövetésének gyanúja miatt nyomoznak utána. Ez annak ellenéri történt így, hogy a férfi ellen Guantánamóban soha nem emeltek vádat. Nasszer marokkói ügyvédje, Khalil Idrisszi a férfi Guantánamóban töltött éveit „indokolatlannak és a törvénytelennek nevezte, az mondta, az

szégyenfolt az amerikai rendszer homlokán.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának friss közleménye szerint Joe Biden kormánya elkötelezett a folyamat mellett, amelynek célja a guantánamói fogvatartottak számának csökkentése, azzal együtt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei biztonsága se szenvedjen csorbát.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára februárban mondta, hogy a Biden-adminisztráció szándéka büntetőtábor bezárása. Barack Obama röviddel 2009-es hivatalba lépése után szintén hasonló ígéretet tett, de nem lett belőle semmi.

A Guantánamói fogolytáborban az évek során csaknem nyolcszáz fogvatartott fordult meg. A még ma is ott tartott 39 fogoly közül 10 jogosult áthelyezésre, és 17-et tekintenek alkalmasnak arra, hogy az esetleges áthelyezése céljából felülvizsgálati eljárást folytassanak – derült ki egy közigazgatási hivatalnok közéléséből.

Abdullatif Nasser Guantanamóig tartó útja igen hosszú volt. A Pentagon által nyilvántartott adatai szerint egy erőszakmentes, de illegális marokkói szufi iszlám csoport tagja volt az 1980-as években. 1996-ban a csecsenföldi háborúhoz toborozták, de végül Afganisztánba került, ahol az al-Kaida táborában képezték ki. Miután Afganisztánban harcolt ott harcolt az amerikai erőkkel, elfogták, és 2002 májusában Guantánamóba küldték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik