Nagyvilág

Esőzés Európában: apadni kezdtek a folyók Belgiumban és Hollandiában

MTI/EPA/Marcel van Horn
MTI/EPA/Marcel van Horn

A legtöbb folyó vízszintje stagnált vagy apadni kezdett a hét végére a szerdán kezdődött heves esőzek után – írja az MTI.

A mentési műveletek fokozatosan befejeződnek Belgiumban és Hollandiában; az árvíz sújtotta kelet-belgiumi régiókban további áldozatok után kutatnak, a hollandiai Limburg tartományban pedig megkezdték a gátak szilárdságának ellenőrzését.

A belga sajtó beszámolója szerint vasárnap délelőtt már csak a Mehaigne, a korábban megáradt Meuse egyik mellékfolyójának magas vízszintje okozott aggodalmat, noha az ország déli és keltei felében fekvő Namur és a Liege, valamint a leginkább érintett Limburg tartományok fő vizei és mellékfolyói miatt továbbra is riasztási fokozat van.

A három napon át tartó heves esőzések nyomán kialakult özönvízszerű áradásokban Belgiumban 27 -en haltak meg. A holttestek közül 23-at a Meuse egyik mellékfolyója, a Vesdre völgyében találtak meg. Az illetékes hatóságok további áldozatok után kutatnak, számuk elérheti a 35-öt. Több mint 37 ezer háztartás továbbra is áram nélkül maradt a kelet-belgiumi Liege és Vallon-Brabant tartományokban, tucatnyi embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.

A holland sajtó vasárnapi beszámolója szerint az ország minden folyóvizén megszűnt az áradásveszély. Az ország keleti felének legnagyobb folyója, a Maas vízszintje azonban továbbra is emelkedik a Németországból érkező esővíz miatt. A dél-kelet hollandiai Limburg tartományban fenntartják a magas készültségi szintet.

Hollandiában nincs halálos áldozata a szerdán kezdődött heves esőzések okozta áradásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik