Nagyvilág koronavírus

Leálltak a lélegeztetőgépek, meghaltak a rokonok, fegyverrel támadtak a kórházra

Fegyveresek támadták meg a bagdadi al-Kindi kórházat, az ország legmodernebb, koronavírusos betegek gyógyítására berendezkedett központját. Az MTI által idézett források szerint az offenzíva megtorlás volt azért, mert leállt a lélegeztetőgép négy koronavírusos betegnél, akik ezt követően életüket vesztették.

A biztonsági erők őrizetbe vettek egy fegyveres csoportot. A források szerint mintegy tíz ember hajtotta végre a rajtaütést, de mindegyiküket elfogták.

Az al-Kindi kórház az iraki főváros egyik legfontosabb egészségügyi létesítménye,  ahol nagy teljesítményű generátorok működnek azért, hogy elkerüljék a gyakori áramkimaradásokat.  Az ország kórházaiban gyakran katasztrofális a helyzet, amit az is mutat, hogy három hónapnál rövidebb idő alatt két tűzvész is bekövetkezett.

Az egyik esetben áprilisban, Bagdadban több mint 80 ember halt meg, a másikban pedig múlt hétfőn, az ország déli részén fekvő Nasszírijában legalább 90 ember vesztette életét. Minden egyes ilyen iraki tragédia rámutat az alapvető biztonsági szabályok hiányára, a megvesztegethetőségre és a hatóságok mulasztására. Az országban az egészségügy és a villamosenergia-ágazat szétesőben van – írta anyagában az AFP francia hírügynökség.

A koronavírus-járvány kezdete óta Irakban több mint 17 700-an haltak meg a kórban. A napi esetek száma napok óta 8000 és 9500 között ingadozik.

Ajánlott videó