Nagyvilág

Bloomberg: Magyarországon is használták azt a kémprogramot, amellyel politikusokat, újságírókat lehet megfigyelni

Magyarországon is használták azt az izraeli kémszoftvert, amely politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál – írja a Bloomberg, amelyet a Népszava szemléz.

Hírek szerint olyan hatalmak társaságába került ily módon Magyarország, mint Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és Szingapúr. Mindezt a Torontói Egyetem tette közzé a Microsoft jelzése alapján, igaz, azt, hogy ki, mire használta a programot Magyarországon, nem derül ki a cikkből. Kérdéseket küldtünk a magyar kormánynak a cikkel kapcsolatban, ha megkapjuk válaszukat, közzétesszük.

A Bloomberg írása szerint 10 ország több mint 100 ellenzékinek minősített célszemély számítógépére, okos telefonjára, illetve olyan egyéb készülékére állt rá, amelyhez internet kell, hála az izraeli Candiru nevű vállalat portékájának. A program kihasználta a Windows több gyenge pontját. Hogy kik voltak az áldozatok, azt nem árulta el a Microszoft biztonsági illetékese. Mindenesetre az érintett kormányok, illetve autoriter vezetők ily módon betekintést nyertek magánszemélyek, valamint a politikai ellenzék digitális levelezésébe.

(Via Népszava)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik