Nagyvilág

Felfegyverzett rendőrökkel kell védeni az élelmiszer-szállítmányokat Dél-Afrikában

RAJESH JANTILAL / AFP
RAJESH JANTILAL / AFP

Úgy tűnik, annyira elszabadult a pokol a Dél-afrikai Köztársaságban, hogy felfegyverzett rendőrökkel kell védeni az élelmiszert és egyéb áruszállítmányokat, mert félő, hogy azok nem jutnak el a szupermarketekig. A fegyveres rendőri védelemre a széles körben terjedő fosztogatási és erőszakhullámot követően lett szükség – írta meg a BBC News.

Becslések szerint eddig egymilliárd dollárértékű készletet loptak el KwaZulu-Natal tartományban, ami több mint 304 milliárd forintot jelent. És ha ez nem lenne elég, még kifosztottak nagyjából nyolcszáz kiskereskedelmi egységet is. Mindezt a tartomány elöljárója közölte.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kijelentette, hogy kormánya nem fogja engedni az anarchiát, utalva arra, hogy az elszabaduló erőszak szerinte szándékos provokáció eredménye.

Dél-Afrikában a múlt héten kezdődtek a zavargások, miután Jacob Zuma, az ország korábbi elnöke feladta magát a rendőrségen, hogy a bírósági által rá kiszabott tizenöt hónapos börtönbüntetését megkezdje. Zuma támogatói dühösen reagáltak a volt elnök bebörtönzésére. A tiltakozók elzárták a főbb útvonalakat, és felszólították a hatóságokat a volt elnök szabadon bocsátására.

Az ügy előzményeiről korábban ezekben a cikkekben írtunk:

Kapcsolódó
Zavargások törtek ki a Dél-afrikai Köztársaság legnépesebb városában
A volt dél-afrikai elnök bebörtönzése miatt szabadultak el az indulatok.

Dél-Afrikában ritkán történik meg, hogy a politikai tiltakozások zavargásokba torkollnának. A mostani erőszakhullám hivatalos halálos áldozatainak száma összesen száztizenhét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik