Nagyvilág koronavírus

Tetoválással hív oltásra egy moszkvai startup

Mikhail TereshchenkoTASS via Getty Images
Mikhail TereshchenkoTASS via Getty Images

Ha valaki ma étterembe akar menni Moszkvában, egészen biztosan szüksége lesz egy QR-kódra. A személyre szabott kód arra való, hogy igazolja a beoltottságot, illetve adott esetben a negatív teszteredményt. A kód leolvasása nélkül se kocsmába, se étterembe nem engedik be az embert az orosz fővárosban.

A moszkvai hatóságok június 28-tól vezették be ezt az új szabályt annak érdekében, hogy visszaszorítsák a Delta variáns terjedését és a bizonytalankodó lakókat oltásra kényszerítsék – írja a Moscow Times.

Az Insider beszámolója szerint a legtöbben az telefonjukban hordják a személyre szóló QR-kódjukat, ám egy ételfutár szolgáltató most időszakos védettségi kódot ajánl tetoválás formájában. A futárcég összeállt az Everink Tattoo nevű kis startup vállalkozással, amelyik ideiglenes tetoválásokat készít. Ők most bárki számára elkészítik a személyre szabott védettségi kód másolatát, amelyet aztán a megrendelő a karjára ragaszthat.

Az ideiglenes tetoválások hatféle kivitelben kaphatók, és mindegyik 590 rubelbe azaz nagyjából 2400 forintba kerül. A moszkvaiak a tetoválást megrendelhetik a startup weboldalán keresztül, linket adva személyes kódjukhoz. A gyártási idő nagyjából tíz nap, a vízálló tetkó pedig nagyjából két hétig bírja. Az ételfutár cég  kiemelte,

a QR-tetoválások ráirányíthatják a figyelmet az oltás fontosságát, és közben a covid-19 miatt megtépázott kocsmáknak, éttermeknek is lendületet adhatnak.

Fontos azonban tudni, hogy a QR-kód önmagában nem elég az étterembe való bejutáshoz, mert a kóddal egyidejűleg személyi okmányt is be kell mutatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik