Nagyvilág koronavírus

Könnygázzal oszlatták a tömeget Párizs utcáin

Alaattin Dogru / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Alaattin Dogru / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Könnygázt vetettek be a párizsi tüntetők ellen, és több más városban is jelentős tiltakozások alakutak ki szerdán Franciaországban az újonnan bejelentett vírusellenes intézkedések miatt. A hétfői bejelentés szerint az egészségügyi dolgozók kötelező oltása és vakcinaigazolványok egyes nyilvános terekben való alkalmazása is várható. A The Guardian példaként említi, hogy a be nem oltottak esetében például negatív teszteredményt kérhetnek majd az éttermekbe való belépéshez.

A tüntetések a francia fővárosban kezdődtek reggel, amikor a hagyományos Bastille-napi felvonulás éves katonai seregszemléje zajlott, amelyet Emmanuel Macron elnök is figyelemmel kísért. Párizsban mintegy kétezren tiltakoztak szerdán, de olyan vidéki városokban is tömegdemonstrációk alakultak ki, mint Toulouse, Bordeaux, Montpelier. A belügyminisztérium közölése szerint országszerte összesen 53 különböző tüntetés volt.

A hatóságok a tüntetők teljes számát tizenkilencezerre becsülték.

Franciaországban eddig a lakosság fele, körülbelül 35,5 millió ember kapott legalább egy adag vakcinát. A fejlett világ országai közül a világjárvány kezdetén itt volt a legmagasabb szinten az oltásszkeptikusok aránya.

Az AFP értesülése szerint szerdán Görögországban is volt csetepaté. Mintegy négyezer ember gyűlt össze Athén központjában, hogy a Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök által bejelentett új vírusellenes intézkedések ellen tiltakozzanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik