Nagyvilág koronavírus

Új epicentruma van a koronavírus-járványnak

AFP
AFP

Indonézia napi új esetszáma immár meghaladja Indiáét, a delta variáns gyors terjedése következtében új epicentruma jött létre a globális koronavírus-járványnak Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságában – írja a Bloomberg.

A 270 milliós lélekszámú Indonéziában az elmúlt két napon egyaránt 40 ezer felett volt az új fertőzések száma – a keddi 47 899 eset rekordot jelent – míg egy hónappal ezelőtt még kevesebb mint 10 ezer megbetegedést regisztráltak naponta. A vírus most már az ország fő szigetén, Jáván kívül is terjed, a hatóságok pedig attól tartanak, hogy a járvány kimerítheti az ország egészségügyi kapacitásait, valamint oxigén- és gyógyszerkészleteket.

Indonéziában már többen betegednek meg, mint a körülbelül ötször akkor a Indiában, ahol kedden 33 ezer alá csökkent új esetek száma, vagyis jelentősen mérséklődött a járvány tombolása a májusi csúcshoz képest, amikor naponta 400 ezren is megfertőződtek.

Az elmúlt hét napban Indonéziában átlagosan napi 907 halálesetet jelentettek – jócskán meghaladva az egy hónappal ezelőtti 181 napi esetet –, míg India átlagosan napi 1072 áldozatot szedett a járvány. Szakértők szerint ugyanakkor mindkét ország alulszámolja a fertőzésszámot és a haláleseteket is, miután a tesztelési infrastruktúrájuk nem megfelelő.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy Indonézia még csupán lakossága 10 százalékát, míg India az emberek 14 százalékát tudta beoltani, jócskán elmaradva az Európai Unió 46 százalékos, vagy az Egyesült Államok 52 százalékos átoltottsági arányával.

A globális halálesetek száma a hónap elején elérte a 4 milliót, megfelelő immunizáció hiányában pedig immár elsősorban a fejlődő országokat sújtja a járvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik