Nagyvilág

Nem vesz részt Románia Putyin magyarországi bankjának tőkeemelésében

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Románia nem vesz részt a Nemzetközi Beruházási Bank tőkeemelésében – mondta kedden Florin Citu román miniszterelnök kedden.

Putyin beruházási bankja különleges helyzetet élvez Magyarországon, így például teljes mentességet kapnak Magyarországon és így az Európai Unióban is.

A román kormányfő az MTI szerint újságírói kérdésre kedden arról beszélt, meglepte Alexandru Nazare múlt héten leváltott román pénzügyminiszter döntése, aki azt kérte a kabinettől – és ennek érdekében aláírt egy memorandumot –, hogy 14,3 millió euróval járuljon hozzá az orosz Nemzetközi Beruházási Bank tőkeemeléséhez. A miniszterelnök hozzátette, Romániának semmi haszna nincs abból, hogy részt vesz a bank működésében.

Florin Citu miniszterelnök a múlt héten csütörtökön váltotta pénzügyminiszterét, jelenleg ő maga látja el az ügyvivő pénzügyminiszteri feladatokat. Citu a miniszter menesztését azzal indokolta, hogy az rosszul kommunikált, és elkésett néhány reform alkalmazásával. A román médiában azonban megjelentek találgatások arról is, hogy inkább a Nemzeti Liberális Párton belüli viták vezettek a leváltásához.

A Nemzetközi Beruházási bank új budapesti székházát idén februárban adták át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik