Nagyvilág

Állítólag nem akarták megölni Haiti elnökét

Dieu Nalio Chery / MTI / AP
Dieu Nalio Chery / MTI / AP
Sajtóhírek szerint a zsoldosok csak őrizetbe akarták venni, de már halott volt.

A Jovenel Moise elleni merénylet vádlottjai azt állították, csak őrizetbe akarták venni az államfőt, nem megölni – közölte a Miami Herald című amerikai lapra hivatkozva az MTI. Szerdára virradóra rezidenciáján ölték meg a haiti elnököt. Felesége, Martine Moise megsebesült. Válságos állapotban vitték egy floridai kórházba.

A helyi hatóságok 26 kolumbiait és két haiti-amerikait vettek őrizetbe, mint egy bérgyilkos egység tagjait. A Miami Herald azt írta, a két haiti-amerikai (James Solages és Joseph Vincent) azt vallotta a nyomozóknak, csak tolmácsok voltak a kolumbiaiak mellett és amikor megérkeztek, az államfő már halott volt. A haiti rendőrség nem reagált a megkeresésekre az ügyben.

A közösségi médiában a hétvégén Moise boncolásáról jelentek meg fényképek, röntgenfelvételek. Látni lehetett betört koponyáját, több eltört csontját, lövedékek lyuggatta testét, ami mind alátámasztotta a merénylet brutális jellegét. A Reuters hírügynökség ugyanakkor nem tudta független forrásból ellenőrizni a felvételek valódiságát.

A bizonytalanság, hogy ki állhat a merénylet hátterében, tovább súlyosbította a biztonsági helyzetet és a politikai válságot az országban.

Több haiti csoport tüntetésekre szólított fel Claude Joseph ügyvivő miniszterelnökkel szemben, akit Moise néhány nappal a merénylet előtt mentett fel. Helyére a korábbi belügyminisztert, Ariel Henry-t nevezte ki. ául. A megölt államfő ellen is szerveztek nemrég erőszakos tüntetéseket. A korrupció mellett azzal vádolták, hogy bűnbandákkal áll kapcsolatban. A térség legszegényebb országának egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik.

Washington közölte, szakértőket küld Haitire. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint Joe Biden elnök a szakértői csoport jelentése alapján dönt a további teendőkről, de az Egyesült Államok regionális partnereivel és az ENSZ-szel is egyeztet az ügyben. Az Egyesült Államok korábban visszautasította Haiti kérését, hogy katonákat küldjön, amihez az ENSZ-nek a Biztonsági Tanács felhatalmazására lenne szüksége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik