Nagyvilág

Meghalt egy grúz operatőr, akit homofób tüntetők vertek meg

Stringer / Sputnik / Sputnik via AFP
Stringer / Sputnik / Sputnik via AFP

Meghalt egy grúz tévés operatőr, alig egy héttel azután, hogy szélsőjobboldali, homofób támadók a múlt héten félholtra verték a Grúziában megrendezett Pride-felvonulása elleni tüntetés során. Alekszandr Laskaravát, a TV Pirveli 37 éves operatőrét vasárnap, a kora reggeli órákban találták holtan az ágyában – közölte a csatorna.

A Guardian azt írja, múlt hét hétfőn homofób tüntetők erőszakos csoportja bántalmazta a férfit, akinek többek között az arccsontja is eltört. Aznap rajta kívül több mint ötven újságírót vertek meg szélsőjobboldali bandák. A tbiliszi Pride-felvonulást megvalósítani nem sikerült, mert biztonsági okok miatt törölni kellett az eseményt.

Az Újságírók Határok Nélkül elítélte a támadásokat, és közölte, hogy újságírók szenvedtek el súlyos sérüléseket, egyebek mellett agyrázkódást, savas felmaródásokat és törött csontokat említettek. A szervezet passzivitással vádolta a hatóságokat, minthogy szerintük a rendőrség nem védte meg az újságírókat.

A grúz belügyminisztérium vasárnap szűkszavú közleményben jelezte, hogy vizsgálatot indítottak Laskarava halála ügyében.

Emberi jogvédő aktivisták vasárnapra tüntetést jelentettek be, abból a célból, hogy Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök lemondását követeljék. Jeles grúz televíziós személyiségek és vezető újságírók azzal vádolják Garibasvili kormányát, hogy az erőszakos kampányokat szervezett az újságírók ellen.

A grúz miniszterelnök éles kritikákat kapott mind az ellenzéktől, mind jogvédő szervezetektől, miután felszólalt a Pride megtartása ellen, mondván: „a grúz társadalom nagy része számára az elfogadhatatlan”.

A kormány nemcsak, hogy ösztönzi az újságírók elleni erőszakot, hanem rész is vesz abban

– mondta Nodar Meladze, a TV Pirveli hírszerkesztője az AFP-nek.

„A kormány erőszakos csoportokat hozott létre a független média módszeres támadására” – jegyezte meg, majd hozzátette: a rohamrendőrök is megtámadtak újságírókat.

2019 júniusában rohamrendőrök negyven újságírót sebesítettek meg Grúziában egy kormányellenes tüntetésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik