Nagyvilág

Indiai állampolgárokat menekítettek ki Afganisztánból

JAVED TANVEER / AFP
JAVED TANVEER / AFP

Biztonsági okokból hazaszállították az afganisztáni Kandahárban működő indiai főkonzulátusán dolgozó indiai állampolgárokat. Ezt az indiai kormány közölte vasárnap.

Az MTI úgy tudja, mintegy ötven embert – közöttük diplomatákat és a biztonsági szolgálat tagjait – szombat este vittek haza az indiai légierő egyik gépével Újdelhibe. A döntést azért kellett meghozniuk, mert jelentések szerint a radikális iszlamista tálib erők előrenyomultak Afganisztán második legnagyobb városa, Kandahár felé.

Az indiai külügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy a lépés ideiglenes, azaz csak addig tart, amíg a helyzet nem stabilizálódik.

A kandahári főkonzulátus a helyi személyzettel működik tovább, a vízumkiadásokat és egyéb konzuli szolgáltatásokat a Kabulban működő indiai nagykövetségen fogják ellátni. A nagykövetség júniusban figyelmeztette az indiai állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak afganisztáni munkavállalás esetén és utazásuk során.

Az akadozó béketárgyalások közepette tovább folytatódik a tálibok és az afgán kormány közötti konfliktus. Naponta érkeznek jelentések támadásokról és a tálib fegyveresek katonai előretöréséről. Híradások szerint az Iszlám Állam csoportjai is aktívak a térségben. A tálibok több mint száz körzetet vettek ellenőrzésük alá azóta, hogy a nemzetközi erők május 1-jén megkezdték kivonulásukat. A közelmúltban több tartományi főváros külterületén is támadásokat indítottak, de eddig az afgán biztonsági erők megakadályozták őket a terület ellenőrzésének átvételétől.

Indiának – sok más államtól eltérően – nincsenek katonái Afganisztánban, de tavalyi becslések szerint mintegy ezerhétszáz indiai állampolgár dolgozott a közép-ázsiai országban bankokban, informatikai cégeknél, építőipari vállalatoknál, segélyszervezeteknél, az indiai kormány által támogatott projektben és ENSZ-missziókban.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők Afganisztánból való kivonása a tervek szerint a nyár végére fejeződik be. Joe Biden amerikai elnök pénteken megismételte, hogy az amerikai csapatok augusztus végéig befejezik katonai küldetésüket Afganisztánban.

A nyugati misszió részeként Afganisztánban állomásozó utolsó kilenc magyar katona június elején tért haza.

Kapcsolódó
Hazaértek az utolsó magyar katonák is Afganisztánból – galéria
Az Afganisztánból érkező repülőgépet Magyarország légterébe érve két Gripen kísérte a kecskeméti repülőbázisra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik