Nagyvilág koronavírus

Államtitkáruk lebeszéli a franciákat a spanyol nyaralásról, a spanyol miniszter visszavágott

Jasmin Merdan / Getty Images (illusztráció)
Jasmin Merdan / Getty Images (illusztráció)

Spanyolország biztonságos célpont a turisták számára annak ellenére, hogy újra emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma – mondta Reyes Maroto turizmusért felelős spanyol miniszter. Ezt azzal indokolta az MTI tudósítása szerint, hogy az ország oltási programja jól halad, és a kórházban ápolt betegek száma is alacsony. „A kormányoknak nem kellene félreverniük a harangot” – jegyezte meg Maroto az RNE spanyol állami rádióadónak adott interjújában. Szerinte a járványhelyzet nem írható le kizárólag a kumulatív esetszámokkal.

Megelőző nap Clément Beaune, Franciaország Európai-ügyi államtitkára azt javasolta a francia állampolgároknak, hogy ha tehetik, kerüljék Spanyolországot és Portugáliát a koronavírus delta-variánsának gyors terjedése miatt. A politikus kifejezetten aggasztónak nevezte a spanyol és a portugál helyzetet, és nagyobb óvatosságra intette az Európai Unió tagjait a koronavírus-járvány kezelésében. Szerinte elővigyázatosságra van szükség, mert a világjárvány még nem ért véget.

Beaune egyúttal felszólította az európai országokat, hogy tartsák tiszteletben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntéseit a vakcinákról. Az államtitkár szerint elengedhetetlen, hogy csak az EMA által elismert oltóanyagok, azaz a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és Johnson&Johnson vakcinájának birtokában lehessen utazni Európában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik