Nagyvilág koronavírus

Hollandia és Málta ismét szigorít a járványügyi intézkedéseken

Ahogy azt korábban megírtuk, gyorsan emelkedik az új Covid-fertőzöttek száma a Benelux-államokban, így nem meglepő, hogy Hollandia már lépett is az ügyben: két héttel az után, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések legtöbbjét feloldották, a kormány péntek koraeste újabb szigorító intézkedéseket jelentette be.

Mark Rutte holland miniszterelnök közölte: a bároknak, éttermeknek és kávéházaknak hétvégétől éjfélkor, míg a diszkóknak és más zenés kluboknak teljesen be kell zárniuk. A nyitva maradó vendéglátóhelyeknek szigorúbb távolságtartási szabályokat kell alkalmazniuk, a rendezvénytermek befogadóképességük legfeljebb kétharmadáig fogadhatnak látogatókat.

A kormányfő az intézkedéseket szükségesnek nevezte. Közölte azt is, hogy a legfrissebb adatok szerint a napi fertőzésszám megközelíti a hétezret, míg a mutató nemrégiben még ötszáz körül mozgott. A friss fertőzöttek legtöbbje harminc év alatti fiatal, az esetszámok rendkívüli emelkedésért a koronavírus delta variánsa felelős. A rendkívüli intézkedések szombat reggel hat órától lépnek életbe és augusztus 14-ig maradnak érvényben.

Máltára csak beoltott turisták mehetnek

Málta július 14-től csak azokat a turistákat engedi be, akik teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben – jelentette be Chris Fearne egészségügyi miniszter pénteken.

Mi leszünk az első uniós állam, amely így tesz, de meg kell védenünk a társadalmunkat,

közölte Fearne sajtótájékoztatóján. Az egészségügyi tárcavezető annak nyomán nyilatkozott, hogy hétfő óta megkétszereződött az azonosított új fertőzöttek száma a szigetország területén.

Eddig a turisták beutazhattak, amennyiben teljesen beoltották őket, vagy negatív PCR-tesztet tudtak felmutatni. A kivételt brit turisták képezték, akik esetében a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa miatt megkövetelték a teljes beoltottságot. A negatív PCR-teszt mostantól nem elegendő.

Fearne arról számolt be, az esetszám megugrása olyan turistákhoz köthető, akik nem voltak immunizálva, de negatív teszteredmény birtokában felszállhattak a repülőgépre. A legtöbben közülük fiatalok, akik angol tannyelvű iskolákban diákok. Hozzátette, hogy ezeket az oktatási intézményeket szerdától bezárják.

A miniszter ugyanakkor kifejtette, hogy egyedül az Európai Unió és Nagy-Britannia által kiállított oltási igazolványokat fogadnak el. Kivételt fognak képezni ugyanakkor a teljesen beoltott szülőkkel utazó 12 évesnél fiatalabb gyerekek, ha vírustesztjük negatívnak bizonyul. A máltai felnőtt lakosság 79 százalékát immunizálták eddig, a kormányzat célkitűzése, hogy 85 százalékra emeljék ezt a szintet.

Júniusban voltak napok, amikor nem regisztráltak új fertőzöttet a szigetországban, de az esetszám hirtelen növekedésnek indult július elején. Pénteken 96 új fertőzöttet jelentettek. Az alig félmillió lakosú Máltán a járvány kitörése óta 30 851 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 420-an hunytak el a kórban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik