Nagyvilág europoli

Salvini emlékeztette von der Leyent, hogy a magyarok és a lengyelek szavazataival lett bizottsági elnök

Az az Ursula von der Leyen intéz ultimátumot az Orbán-kormányhoz, aki Magyarország és Lengyelország szavazataival lett az Európai Bizottság elnöke – jelentette ki Matteo Salvini, az olasz jobbközép szövetség vezetője.

Csütörtöki felmérések szerint a Ligából, az Olasz Testvérekből és a Hajrá, Olaszország! pártból álló szövetség megközelítette az ötven százalékos támogatottságot.

Matteo Salvini – szokása szerint a római utcákon rögtönzött – sajtónyilatkozatában kijelentette: jelenleg elsősorban az olaszokkal és Olaszországgal akar foglalkozni, de – mint fogalmazott – „muszáj emlékeztetnem arra, hogy Ursula von der Leyen választás útján került a bizottság élére, és éppen Magyarország és Lengyelország szavazatainak köszönhetően”.

A Liga vezetője ezekkel a szavakkal kommentálta az Európai Bizottság elnökének állásfoglalását a magyar kormány gyermekvédelmi törvényével kapcsolatban.

Matteo Salvini szerint Ursula von der Leyen megválasztásakor nem csak az olasz baloldali Demokrata Párt (PD), hanem az Orbán Viktor vezette Fidesz szavazatait is megkapta, ezért – úgy vélte – jelenleg az Ursula-koalíció belső vitája zajlik.

A közvélemény-kutatások csütörtökön összegzett és az AGI hírügynökség által közölt eredményei szerint a Matteo Salvini vezette jobbközép szövetség támogatottsága elérte a 49 százalékot. A Liga 20,6 százalékon áll, mögötte a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) 19,8 százalékkal, valamint a Silvio Berlusconi elnökölte Hajrá, Olaszország! 7,9 százalékkal.

A baloldali Demokrata Párt (PD) 19,4 százalékot mondhat magáénak, a viták által megosztott és új vezetőre váró Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottsága pedig 15,7 százalékra süllyedt. Az utóbbi két kormányváltást előidéző, Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) elfogadottsága 2 százalékos.

A jobbközépnek nincsenek riválisai

– kommentálta a felmérés eredményeit az Il Giornale című jobboldali lap.

Matteo Salvini elmondta, hogy a nyáron tovább dolgoznak a Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá Olaszország közös szövetségének erősítésén a 2023-as parlamenti választásokat tartva szem előtt. Hozzátette: tudja, hogy a jobboldali pártok esetleges egyesülését számos fenntartás kíséri, de ezt az irányt kell követniük.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik