Nagyvilág

Csak szócséplés a pedofiltörvény elleni EU-tiltakozás, mondta a cseh kormányfő

Aris Oikonomou / AFP pool / AP /MTI
Aris Oikonomou / AFP pool / AP /MTI
A cseh miniszterelnök szerint senkinek sem kéne egy szuverén ország dolgaiba beleszólni. Különben is, neki is vannak meleg barátai.

Andrej Babiš cseh kormányfő utólag sem kívánja támogatni azt a 17 uniós vezető által a szexuális kisebbségek védelme érdekében aláírt felhívást, aminek megfogalmazásához a magyar Országgyűlés által elfogadott homofób pedofiltörvény adta az indítékot – írja az MTI.

A miniszterelnök csütörtökön a cseh képviselőházban az uniós vezetők felhívását „szócséplésnek” minősítette. Az ellenzéki Cseh Kalózpárt képviselőit, akik az interpellációkban arról kérdezték Babišt, miért nem írta alá az európai vezetők június 22-i felhívását, a kormányfő a migráció támogatása kapcsán árulóknak nevezte a párt tagjait, akik Brüsszel utasításai szerint próbálják meg szétverni Csehországot (nem csoda a kemény szavak, a Kalózpárt a kormánypárt nyakán van a felmérésekben).

Ők (a szexuális kisebbségek tagjai) valamiféle jogokat akarnak. Én nem írok alá semmiféle szócséplést, amit Európából diktált valaki önöknek

– reagált a cseh kormányfő Tomáš Martínek kalózpárti képviselő kérdésére, aki azt tudakolta, csatlakozik-e Csehország az uniós vezetők Magyarországot bíráló felhívásához. „Nem tudom, miért tenném ezt meg” – jelentette ki Babiš.

Csehország és Magyarország a cseh miniszterelnök szerint szuverén országok. „Nem tudom, miért kellene beleszólnunk a magyarok dolgába törvényeik ügyében” – indokolt Babiš. Úgy vélte, hogy a vitatott magyar törvény nem a szexuális életet érinti, hanem a gyermekek és a szülők védelmét szolgálja. „A gyerekeket a szülőknek kell nevelniük, nem pedig valamilyen civil szervezetnek” – érvelt.

Megjegyezte, hogy személyesen nincs semmi gondja a homoszexuálisokkal, több barátja is van köztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik