Nagyvilág

Újabb lap hozta le Orbán egész oldalas újsághirdetését

Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap szerdai kiadása is lehozta azt az egész oldalas hirdetést, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök pontokba szedve próbálja elmagyarázni politikai vízióját a nyugat-európai újságolvasóknak – írja többek között a Kurier című osztrák lap.

Korábban megírtuk, hogy legalább egy dán és egy spanyol újságban is megjelent Orbán egész oldalas fizetett hirdetése. A dán közmédia akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hirdetés tele van vesszőhibákkal és elírásokkal.

Kapcsolódó
Orbán Viktor külföldi lapokban, egész oldalas fizetett hirdetésekben üzen Európának
Szerinte Brüsszelben egy olyan szuperállamot építenek, amelyre senki sem adott felhatalmazást.
Kapcsolódó
Orbán egész oldalas hirdetése helyett egész oldalon üzent vissza a miniszterelnöknek egy belga lap
A szerkesztőség szerint túl cinikus médiafelületet eladni egy olyan kormány vezetőjének, ami korlátozza a sajtószabadságot az országában.

Orbán később több belga lapban is szerette volna elhelyezni egész oldalas újsághirdetéseit, ám a De Standaard inkább visszaüzent neki. Karel Verhoeven főszerkesztő arról írt, lapjának ugyan nem szokása, hogy kormányokkal hadakozzon, mégis egy egész oldalt szenteltek Orbán Viktornak. Itt többek között a homofób pedofiltörvény példáján keresztül írtak arról, hogy a magyar miniszterelnök mennyire cinikus politikát is folytat.

Othmar Karas osztrák néppárti EP-képviselő Orbán médiakampányát szerdán botrányosnak minősítette az APA hírügynökség által is közölt nyilatkozatában. Egyúttal a finanszírozás teljes körű tisztázására szólította fel a magyar miniszterelnököt. Karas online sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a magyar kormány visszaél az adózók pénzével, és szembehelyezkedik a Lisszaboni Szerződéssel.

Karas szerint az akció hozzájárul a megosztottsághoz és a polarizációhoz, és egyet jelent az európai értékek elutasításával, ami őt leginkább a Brexit-kampányra emlékezteti.

A külföldi lapokban megjelentetett egész oldalas újsághirdetések Orbán neve alatt többek között arról szólnak, hogy

  • Brüsszelben olyan szuperállamot építenek, amelyre senki sem adott felhatalmazást,
  • meg kell erősíteni a nemzeti parlamenteket,
  • a következő évtized a „veszélyes kihívások kora” lesz,
  • tömeges migráció és a járványok fenyegetnek,
  • az integráció önmagában nem cél, ezért az európai népek közötti egyre szorosabb egységet törölni kell az EU célkitűzési közül,
  • helyre kell állítani az európai demokráciákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik