Nagyvilág

Robbanás történt a marosvásárhelyi vegyipari kombinátban

BIBIKOW Walter / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
BIBIKOW Walter / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Robbanás történt szerda éjszaka Marosvásárhelyen az Azomureș vegyipari kombinátban. A robbanás hangját a környező falvakban is hallani lehetett, később több kilométerről is látható lángok csaptak fel. A Maszol.ro beszámolója szerint az eset szerdára virradóra, éjjel egy óra körül történt, a katasztrófavédelem SMS-üzenetben értesítette a környező lakosokat, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják.

Amit eddig tudni lehet:

  • A robbanás és az ezt követő tűz a kombinát hármas számú ammóniatelepén keletkezett.
  • A robbanásban egy ötven év körüli férfi sérült meg, felső végtagtörést szenvedett, a helyszínen ellátták.
  • Az éjszaka a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) klaszter csapatát is kivezényelték a helyszínre, ám idáig nem észlelték veszélyes anyag jelenlétét a levegőben.

A vegyipari kombinát később azt közölte, hogy a robbanás egy ammóniát előállító berendezésben történt, ez okozta a tüzet is. Mint írták, a nagy erejű robbanást egy megrepedt cső okozta, amelyen keresztül szintézisgázt szállítottak rendkívül nagy nyomáson. A berendezés kezelői izolálták az érintett részleget, és biztonságosan leállították a szerkezetet. A közlemény hozzáteszi, a meghibásodott berendezésből nem szivárog ammónia sem az ipari kombinát belső tereiben, sem pedig a szabad ég alatt.

Ovidiu Maier, az üzem szóvivője elmondta, hogy a napokban fejezték be a szóban forgó ammóniatermelő egység kétévente esedékes ellenőrzését, és szerda hajnalban volt a fokozatos újraindítás, eközben történt a robbanás is.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere a jelek szerinte elvesztette a türelmét, mert a Facebookon éles hangú közleményben kelt ki a vegyi kombinátban történtek ellen:

A vegyipari kombinát sablonos magyarázatai a rendszeres balesetekre már nem elfogadhatóak! A helyszínen kérek tájékoztatást az éjszakai robbanásról, következményeiről és arról, hogy a vállalat milyen garanciát tud nyújtani arra vonatkozóan, hogy ilyen többé nem fordul elő.

A polgármester később élőben is bejelenkezett a helyszínről.

A marosvásárhelyi vegyipari üzem 1962-ben épült, 2012 óta svájci tulajdonban van, és jelenleg Románia legnagyobb műtrágyaüzeme. Az üzem mintegy ezeregyszáz embert foglalkoztat, működése mégis évek óta feszültségek tárgya Marosvásárhelyen a gyakori környezetszennyezéses ügyek, legfőképp a kibocsátott ammónia miatt. A vállalat szerint ezt ugyanakkor minimálisra csökkentették a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik