Nagyvilág

Tűzharc az örmény-azeri határon

HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Tüzet nyitottak az azeri fegyveres erők örmény katonákra a két ország közös határán – közölte kedden Szamvel Aszatrján, az örmény vezérkar tájékoztatási részlegének vezetője. Aszatrján azt mondta, hogy egy örmény katona könnyebb sérüléseket szenvedett. Az eset az örményországi Gegarkunik tartomány határtérségében történt. Aszatrján hangsúlyozta, hogy a történteket az azeri fél provokálta ki, és két azeri katona is megsebesült.

Az azeri vezetés az MTI szerint viszont cáfolta az örmények beszámolóját, mondván bizonyára

egy örmény katonák közötti belső incidensről lehetett szó.

Tavaly szeptember 27-e és november 9-e között Azerbajdzsán – Törökország támogatásával – jelentős területeket szerzett meg a Hegyi-Karabahban vívott háborús konfliktusban. Az Azerbajdzsántól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására indított offenzívában több mint hatezren vesztették életüket. A harcok háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

A foglyul ejtett katonák, illetve civilek sorsát máig nem sikerült megnyugtató módon rendezni, ahogy a konfliktusövezet aknamentesítése sem történt még meg maradéktalanul.

Egise Kirakoszján, Örményország képviselője az Emberi Jogok Európai Bíróságán hétfőn közölte, hogy 45 fogva tartott örmény állampolgárról van tudomásuk, akik a tavalyi hegyi-karabahi harcok során kerültek az azeri hadsereg kezére.

Az azeri és örmény főváros, Baku és Jereván között továbbra is feszült a helyzet, a két ország kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy provokáció gyanánt csapatokat küldtek át a határon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik