Nagyvilág koronavírus

Szijjártó Péter kitüntette orosz barátját, aki nélkül nem értük volna el az 5,5 millió beoltottat

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook
Az orosz ipari és kereskedelmi minisztert méltatta a külügyminiszter.

A koronavírus elleni magyar oltási kampányban játszott kiemelkedő szerepéért kapta a Magyar Érdemrend Középkeresztje csillaggal kitüntetést Gyenyisz Manturov. Az elismerést Szijjártó Péter adta át Jekatyerinburgban az orosz miniszternek, akit közösségi oldalán barátjának nevezett.

Ha nincs Gyenisz Manturov, akkor nem értük volna el pénteken az 5,5 millió beoltottat Magyarországon.

A magyar külügyminiszter felidézte, először október végén telefonon tárgyaltak arról, hogy Magyarország orosz oltóanyagot vásárolna.
Erről a szerződést januárban írták alá

és a rendkívül szűkös orosz gyártási kapacitások dacára, Gyenisz barátom közbenjárására időben megkaptuk az összes megrendelt oltóanyagot. Ma 1 millió magyar ember köszönheti védettségét a Szputnyik V-nek. Köszönjük, kedves Barátom!

Ezt írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter, aki – az állami hírügynökség által idézett –  laudációjában arról is beszélt, hogy a Szputnyik V vakcina nélkül nem lehetett volna végrehajtani az Európai Unió leggyorsabb vakcinációs kampányát. Az MTI szerint az eseményen a két miniszter közös sikerként értékelte a magyar-orosz koprodukcióban gyártott vasúti kocsik egyiptomi exportját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik