Nagyvilág

Középiskolásokat vettek őrizetbe Hongkongban bombakészítés gyanújával

Kilenc embert, köztük hat középiskolás diákot tartóztattak le Hongkongban kedden, és azzal gyanúsítják őket, hogy házi készítésű bombákat akartak felrobbantani többek között bíróságokon, alagutakban és vasúti létesítményekben.

Az Associated Press szerint a rendőrség azt közölte, hogy terrortevékenység miatt vették őrizetbe a gyanúsítottakat a nemzetbiztonsági törvény alapján. Ha vádak igazak, akkor a csoport az ellenállási mozgalom radikálisabb szárnyát képviselheti, amely szélesebb körű demokratikus jogokat követel Hongkong számára.

A rendőrség közölte, hogy a csoport tagjai egy hostelben rögtönzött laboratóriumban olyan aceton-peroxid hatóanyagú bombát próbáltak előállítani, amilyen több európai terrorcselekmény esetében használatos volt.

A hatóságok állítják, hogy a bombakészítéshez szükséges eszközöket és alapanyagokat lefoglalták, és állítólag egy kézikönyvet is találtak, valamint 80 000 hongkongi dollár készpénzt is, ez az összeg körülbelül hárommillió forintnak felel meg, amit szintén lefoglaltak.

A rendőrség zárolt továbbá nagyjából 23 millió forint értékű olyan pénzeszközt, amely állítólag összekapcsolódhat a cselekménnyel. A hatóságok szerint mind a kilenc gyanúsított azt tervezte, hogy a bombák felrobbantása után végleg elhagyja Hongkongot.

A 2019-es kormányellenes tüntetések óta a hongkongi rendőrök sok embert letartóztattak már állítólagos bombatervek illetve aceton-peroxid-bombák miatt.

Carrie Lam hongkongi kormányzó kedden a heti tájékoztatóján kifejezte azt a reményét, hogy a nyilvánosság képviselői „nyíltan elítélik az erőszakos fenyegetéseket”. Szintén kedden beszélt a kormányzónő arról, hogy valakik „fehér por” tartalmazó borítékot küldtek az irodájába. A rendőrség közlése szerint az anyagot még elemzik, de nem tűnik valószínűnek, hogy veszélyes volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik