Nagyvilág

Kisgyermeket támadott meg egy medve Székelyföldön

Nyolcéves gyermekre támadt rá egy medve a Kovászna megyei Gelencén – írja az Agerpress román hírügynökség. Ilyés Botond János, a település polgármestere arról tájékoztatott, hogy a gyermek nem szenvedett súlyos sérülést, de az eset drámai fordulatot is vehetett volna.

Gondoljanak csak bele: a medve nappal jött be a településre, az egyik végétől a másikig végigjárta azt, körülbelül 5 kilométert

– mondta a polgármester.

A kisgyermeket az elöljáró szerint a község közepén kapta el egy ösvényen. Az eset kedden délelőtt tíz óra körül történt. A gyermeket kórházba szállították.

Ilyés arról is beszámolt a hírügynökségnek, hogy a nagyvadat végül a csendőrök kergették vissza az erdőbe.

Az utóbbi időben jelentősen elszaporodtak a medvetámadások Romániában. Június 20-án a székelyföldi Kápolnásfaluban szenvedett súlyos melkasi sérüléseket egy férfi medvetámadás miatt, másnap a szintén Kovászna megyei Zágonban támadt rá egy medve egy férfira, előtte néhány nappal a Hargita és Maros megye határán fekvő Hidegkúton történt hasonló eset.

A romániai környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített becslés szerint Romániában 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó 2018-as akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

A medveállomány szabályozását hevesen ellenzik a környezetvédelmi szervezetek, amelyek szerint a vadásztársaságok üzleti érdekei állnak a szabályozási kérdések hátterében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik