Nagyvilág

Megtalálták az eltűnt orosz repülőgép roncsait, senki nem élte túl a zuhanást

Megtalálták az orosz távol-keleti Kamcsatka-félszigeten eltűnt AN-26-os típusú utasszállító gép roncsait a palanai légikikötőtől 3,8 kilométerre, a tengerben, illetve a tenger partján – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

A mentők helikopterek és terepjárók segítségével a helyszínre tartanak. A tájékoztatás szerint a sötétség beállta és a dagály kezdete nehezíti majd a kutatást és a mentést.

A gép, fedélzetén 22 utassal – köztük két gyerek – és hattagú személyzettel, a régió fővárosából, Petropavlovszk-Kamcsatszkijból a félsziget északi részén 670 kilométerre fekvő Palana településre tartott, majd eltűnt a radarról és lezuhant.

A Meduza orosz hírportál szerint a fedélzeten tartozkodó 28 személy közül senki nem élte túl a zuhanást. Erről az Interfaxnak beszélt egy orvos, továbbá az orosz TASSZ hírügynökség forrása is arról számolt be, hogy nincs túlélője a balesetnek.

Vlagyimir Szolodov, Kamcsatka terület kormányzója azt mondta:

Amikor a levegőből vizsgálták a baleset helyszínét, megtaláltuk a repülő roncsait, a törzs egy részét a parton, egy részét pedig a vízben a part menti övezetben.

A baleset körülményeit már hozzávetőlegesen megállapították. A repülőgép nehéz időjárási körülmények és rossz látási viszonyok között készült a leszálláshoz. Az első landolási kísérlet nem sikerült, a második rárepülés közben pedig nekicsapódott egy sziklának. Azon nyomban összetört, darabjai a tengerbe zuhantak – közölték a mentők.

Az egyik feltételezés szerint a baleset oka a pilóta hibája lehetett a rossz látási viszonyok miatt. A személyzet előzőleg nem számolt be semmilyen meghibásodásról. A gépnek útja során végig a szárazföld fölött kellett repülnie, csak Palana előtt kellett kitérőt tennie a tenger fölé, hogy rá tudjon fordulni a leszállópályára.

Ez az AN-26-os 1982-ben állt forgalomba. Repülési engedélyt idén augusztus 30-áig kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik