Nagyvilág

Ferenc pápát 3 órán át műtötték, jól van, élénk

Fabio Frustaci / MTI / EPA / ANSA
Fabio Frustaci / MTI / EPA / ANSA
Segítség nélkül lélegzik. Bélfali sérv miatt kellett operálni. Hét napig marad kórházban.

Jól van a tervezett műtét után Ferenc pápa – tudatta a szentszéki szóvivő, akit az MTI idézett. Matteo Bruni részletekbe nem bocsátkozó közleménye szerint a 84 éves egyházfő szervezete „jól reagált” a beavatkozásra.

A pápát vasárnap este altatásban operálta meg a Gemelli-klinikán Sergio Alferi professzor és kilenc munkatársa. A La Repubblica napilap és más hírportálok szerint a műtét többórás volt. A katolikus egyházfőt vastagbél-divertikulózis, vagyis bélfali sérv miatt kellett műteni.

A Vatikán később tudatta: a műtét után Ferenc pápa élénk és segítség nélkül lélegzik.

Az újabb tájékoztatás szerint várhatóan nem öt, hanem hét napig marad kórházban, ha nem lesz semmilyen komplikáció. Matteo Bruni vatikáni szóvivő megerősítette, a 84 éves egyházfőn háromórás műtétet hajtottak végre a római Gemelli kórház külön részlegén.

A műtét tervezett volt. A divertikuláris vastagbélszűkület az idős embereknél nem ritka, fájdalmat, felfúvódást, gyulladást, elégtelen bélmozgást okozhat.

Szemtanúk szerint Ferenc pápa rögtön a vasárnap délben mondott úrangyala imádság (a képen) és az azt kísérő beszéd után, egyetlen kísérővel, autón hagyta el a Vatikánt, és a pápai államtól alig tíz percre levő kórházba ment.

A sebészi beavatkozás előtti vizsgálatokat már korábban elvégezték.
Az orvos-pap Agostino Gemelliről elnevezett klinika a pápák  kórházaként ismert: elsőként 1961-ben XXIII. János pápát kezelték ott.

Legtöbbször II. János Pál pápa volt betege a klinikának, a lengyel pápa 1996-os kezelésekor a „harmadik Vatikánnak” nevezte a Gemellit, mivel ott tartózkodott a legtöbbet a városállam és a nyári rezidencia Castel Gandolfo után.

Ferenc pápa tüdejének egy részét eltávolították, amikor még 21 éves volt. Köztudott, hogy gyakorta isiászban szenved. 2019-ben egy másik római klinikán szürkehályog miatti műtéte volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik