MTI/EPA/Kim Ludbrook
Nagyvilág koronavírus

24 óra alatt 24 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Dél-Afrikában

Dél-Afrikában rekordot döntött pénteken a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek a száma az elmúlt 24 órában több mint 24 ezer esettel.

Dél-Afrika a járvány súlyos harmadik hullámával küzd miközben a csaknem hatvan millió lakosú ország alig öt százalékát immunizálták.

A fertőzöttek magas száma jórészt túlterhelte az egészségügyi ellátórendszert, különösen Johannesburgban, ahol a nagyváros kórházaiban nincs elég hely a Covid-19-páciensek ellátására.

Az egészségügyi válságot adminisztrációs nehézségek is súlyosbítják. A dél-afrikai orvosok egyesülete csütörtökön például azzal fenyegetett, hogy bíróság előtt fogja perelni a kormányt, amiért több mint kétszáz kezdő orvos nem tud elhelyezkedni dacára az égető személyzeti hiánynak.

Cyril Ramaphosa elnök egy hete újabb korlátozásokat vezetett be a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa további terjedésének megfékezésére. A többi között felfüggesztették az alkohol árusítását és bezáratták az éttermek belső helyiségeit.

A járvány kitörése óta Dél-Afrikában több mint kétmillió fertőzöttet azonosítottak, akik közül mintegy hatvan ezren hunytak el a kórban. Eddig mindössze 3,3 millió embert oltottak be az országban.

Ajánlott videó