Nagyvilág koronavírus

Romániában eddig több mint 3000 „elfeledett” Covid-halott került elő

Ioana Mihăilă / Facebook
Ioana Mihăilă / Facebook
A szám még tovább is emelkedhet.

Romániában május vége óta 3236 olyan koronavírus okozta  haláleset jelentettek be az egészségügyi hatóságok, amelyeket korábban nem hoztak nyilvánosságra – írja a legfrissebb összesítés alapján a Főtér.ro.

A hivatalos statisztika megbízhatatlanságára Vlad Voiculescu hívta fel a figyelmet, de csak azt követően, hogy menesztették az egészségügyi tárca éléről. Jelezte, a hatóságok – nem függetlenül a decemberi parlamenti választásoktól – kozmetikázták az adatokat, a valós számnál kevesebb elhunytat jelentettek.

Vizsgálat indult és kiderült, elérheti a 7000-et is azok száma, akik a koronavírus-fertőzés szövődményeiben haltak meg, de nem sem kerültek be a hivatalos nyilvántartásban.

Az új egészségügyi miniszter, Ioana Mihaila (a képen) elrendelte, hogy utólag is fel kell tüntetni az elhunytakat. Május vége óta ez a gyakorlat. Általában több tucat, de volt amikor 288 korábbi haláleset regisztráltak.

A miniszter erre 30 napot adott, ám a határidőt nem sikerült tartani, így a viszonylag kevés aktuális napi elhalálozás mellett a jövőben is jóval nagyobb számú korábbi halálesetet jelenthetnek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik