Nagyvilág

Elfogták a szélsőjobboldali Arany Hajnal egyik szökésben lévő vezetőjét Görögországban

(MTI/EPA/Alkisz Konsztantinidisz)
(MTI/EPA/Alkisz Konsztantinidisz)

A görög rendőrség csütörtök este elfogta az Arany Hajnal radikális jobboldali párt egyik szökésben lévő vezetőjét – írja az MTI.

A párt második számú vezetőjeként ismert Hrisztosz Pappaszt a görög fővárosban fogták el egy lakásban. 2020 ősze óta volt szökésben. Tavaly októberben egy athéni bíróság több mint öt évig húzódó tárgyalássorozatot követően bűnszövetkezetnek minősítette a pártot és hosszú börtönbüntetést szabott ki annak teljes vezetőségére, soraiban Pappasszal.

Az Arany Hajnal vezetője, Nikólaosz Mihaloliákosz 13 éves börtönbüntetést kapott. A párt egyik támogatóját pedig életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtották Pavlosz Füsszasz baloldali görög rapper 2013-ban történt meggyilkolása miatt.

Az idegengyűlölő radikális pártot a kilencvenes évek elején alapították, és sokáig csak egy kis szélsőséges csoportosulás volt. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik legnagyobb erejévé vált. Az Arany Hajnal népszerűsége a Füsszasz-gyilkosság után erősen csökkent, a 2019-es választásokon pedig már be sem jutott a parlamentbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik