Nagyvilág koronavírus

Több mint 800 embernek adhatott be vakcina helyett vizet egy csaló Ugandában

Asszisztenseit letartóztatták, neki azonban sikerült meglógnia a rendőrök elől.

Több száz embert oltott be valószínűleg vízzel egy magát orvosnak kiadó férfi Ugandában. Két asszisztensét őrizetbe vették, ő maga azonban meglépett a rendőrök elől, közölték csütörtökön a kelet-afrikai ország hatóságai.

Az áldoktor több céget is meggyőzött arról, hogy oltassák be alkalmazottaikat, amihez ő segédkezet ajánlott és oltásonként 100-200 ezer ugandai shillinget (8-16 ezer forint) kért.

“Nyilvánvalóan átverés volt az egész, a fickó csak a pénzre hajtott. Azt gyanítjuk, hogy vizet adott be az embereknek, mert színtelen, szagtalan és viszonylag veszélytelen” – mondta el a Reuters brit hírügynökségnek Warren Naamara, az ugandai elnöki hivatal egészségügyi hatóságának vezetője, aki fogadkozott, hogy bár a férfi szökésben van, le fogják vadászni

Az áldoktor rendelőjében tartott házkutatás során lefoglalt dokumentumok tanúsága szerint legkevesebb 812 embernek adott be vakcinát, a helyiségben többek között találtak hamis matricákkal ellátott oltóanyagos fiolákat és szintén hamis szállítóleveleket is.

A koronavírus-járvány második hulláma május vége óta erősödik az afrikai országban, ahol az Indiából származó delta variáns terjed. Az oltókampány márciusban indult, de lassan halad, mert a szegényebb országok megsegítésére létrehozott COVAX program nem jut elég oltóanyaghoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik