Nagyvilág

Mától Oroszországban tilos egyenlőségjelet tenni a szovjet és a náci világháborús magatartás közé

Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Sputnik via AFP
Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Sputnik via AFP

A továbbiakban nem lehet egy lapon említeni a náci Németország és a Szovjetunó második világháborús tetteit Oroszországban az MTI beszámolója szerint. Az erről szóló (módosított) törvény szövegét csütörtökön tették közzé a hivatalos orosz jogi információs portálon. A módosítást maga Vlagyimir Putyin kezdeményezte.

A törvény megtiltja, hogy a két háborús nagyhatalom tetteit a nyilvánosság előtt egyenlőként tüntessék fel, illetve hogy a nyilvánosság előtt tagadják a Szovjetuniónak Európa nácizmus alóli felszabadításában játszott döntő szerepét.

A tilalom a nyilvános beszédekre, a nyilvánosan bemutatott művekre, a médiára és az internetre is vonatkozik.

Az indoklás szerint a médiában, így az orosz tömegtájékoztatásban rendszeresen jelennek meg olyan megalapozatlan, általánosító, becsmérlő állítások, amelyek egyenlőségjelet tesznek a szovjet és a náci világháborús célok, döntések és magatartás közé.

A tilalom megsértése mostantól magánszemélyek esetén egy-kétezer rubel, tisztségviselők esetén egy-négyezer rubel, jogi személyek esetén pedig akár tíz-ötvenezer rubel bírsággal járhat. Ez hasonló súlyú bírság, mint amit a náci jelképek nyilvános bemutatásáért , használatáért lehet kapni Oroszországban. Egy rubel a jelenlegi árfolyamon nagyjából négy forintot ér.

„Fizikai személyek” akár tizenöt napig terjedő adminisztratív letartóztatással is sújthatók – írják.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a törvénymódosítással kapcsolatban arra intette az újságírókat hogy

az új normák konkrét jogalkalmazási gyakorlatáig ne bocsátkozzanak spekulációkba arról, hogy nem vezet-e a változás túlzott tiltásokhoz.

Peszkov hozzátette, Oroszország nem akarja letagadni az 1939 és 1941 közötti orosz-német kapcsolatokat és az ebben az időszakban aláírt dokumentumokat, a szóvivő ugyanakkor gyalázatnak nevezte azokat a kísérleteket, amelyek Oroszországra próbálják hárítani a felelősséget a második világháború kirobbanásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik