Nagyvilág

Egykori hírszerzési vezető lett a főbíró Iránban

ATTA KENARE / AFP
ATTA KENARE / AFP

Az egykori hírszerzési miniszter tölti be a frissen megválasztott iráni elnök, Ebrahim Raiszi után üresen maradt főbírói széket – írja hírügynökségi forrásokra hivatkozva az MTI. A most 64 éves Golamhoszein Mohszeni Edzsei régóta dolgozik az igazságszolgáltatásban. A megválasztott iráni elnökkel sok közös pont köti össze, így Ebrahim Raiszi elnökhöz hasonlósan

  • ő is betöltötte már a legfőbb ügyészi funkciót Iránban,
  • szerepel a nyugati országok által szankcionált személyek listáján emberi jogok megsértése miatt,
  • és mélyen konzervatív iszlám jogtudós hírében áll.

Az új iráni főbírót Ali Hamenei ajatollah, legfőbb politikai és vallási vezető csütörtökön nevezte ki. Hamenei ajatollah nyilatkozatban egyebek közt arra buzdította Edzseit, hogy állítsa helyre a közjogokat, biztosítsa a törvényes szabadságot, akadályozza bűncselekmények elkövetését, és elszántan harcoljon a korrupció ellen.

Edzsei 2005 és 2009 között volt hírszerzési miniszter, legfőbb ügyész pedig 2009 és 2014 között. Utóbbi posztot betöltve tovább korlátozta Iránban a hozzáférést az internethez és a népszerű közösségi médiákhoz.

Az új iráni elnök ingyen kenyérrel és rizzsel kampányolva nyert választást, valamint a közel-keleti ország jelenlegi gazdasági, társalmi, politikia helyzetéről itt írtunk részletesebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik