Nagyvilág

Lezárásokkal tartanak rendet Hongkongban a jeles évforduló napján

Leginkább a járványhelyzetre hivatkoznak a hatóságok.

Lezárásokkal és szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel igyekszik rendet tartani a hongkongi rendőrség csütörtökön a különleges közigazgatási státusú város Kínához történt visszatérésének 24. évfordulóján – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A város központi látványosságának számító Viktória parkot helyi idő szerint csütörtökön déltől kordonokkal zárták le, amit a hatóságok azzal indokoltak, hogy az interneten felhívások keringtek a július 1-én korábban évente megrendezett felvonulás idei megtartására is, annak ellenére, hogy a rendőrség az idén, a koronavírus-járványra hivatkozva, nem adott engedélyt rá. Egy spontán gyülekezést továbbá amiatt is kockázatosnak ítéltek, mert kedden két férfit őrizetbe vettek a városban robbanóanyagok birtoklása miatt. A Viktória parkba a lezárás ellenére belépőket akár 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Hongkong más részein utakat zártak le, és a járókelők szúrópróbaszerű ellenőrzését végezték a rendőrök. Szerdán őrizetbe vették a Hongkongi Szövetség Kína Hazafias Demokratikus Mozgalmainak Támogatására nevű szervezet elnökhelyettesét, amiért másokat a betiltott július elsejei felvonuláson történő részvételre buzdított. Chow Hang-tungot már június elején is letartóztatták  hasonló indokkal, akkor azzal a gyanúval állították elő, hogy népszerűsíti az 1989-es Tienanmen téri események évfordulója alkalmából évente megrendezett, gyertyafényes megemlékezést, amelyet a hongkongi hatóságok az idén sem engedélyeztek, szintén a járványra hivatkozva.

John Lee, hongkongi kancelláriaminiszter az 1997-es átadás évfordulója alkalmából szervezett hivatalos ünnepségen hangsúlyozta, a hongkongi hatóságok elkötelezettek a nemzetbiztonság védelme mellett, és biztosak abban, hogy Peking támogatásával Hongkong új magaslatokra juthat fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik