Nagyvilág koronavírus

Szabadnappal csábítanának az oltásra Romániában

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Megszavazta a parlament. A törvénnyel a lelassult oltáskampánynak akarnak új lendületet adni.

Kedden elfogadta a román képviselőház azt a törvényt, amely szerint fizetett szabadnap jár annak, aki beoltatja magát koronavírus ellen. A jogszabály szerint a szabadnap mindkét dózis beadásának napjára jár – írta a Maszol.ro.

A javaslat 263 támogató szavazatot kapott az alsóházban, 30-an voksoltak ellene, négyen tartózkodtak. A koronavírus elleni oltás beadásának napján az alkalmazottak fizetett szabadnapot kapnak a törvényes szabadságon felül.

A tanulók, egyetemisták, katonák is  igazoltan hiányozhatnának oltásuk napján és az oltásra jelentkező gyerek egyik szülője is jogosult a szabadnapra, ha a gyerek 14 év alatti, vagy fogyatékkal élő és 26 év alatti.

A szabadnap az oltási igazolvány felmutatásával igényelhető. A javaslatot a szenátus elutasította, de a képviselőház döntő házként rábólintott. A törvény a kihirdetésekor lép hatályba.

Az állami hírügynökség szerint a törvénnyel a lelassult oltáskampánynak akarnak lendületet adni. A 19,3 milliós Romániában eddig csak 4,7 millió ember kapta meg legalább az első vakcinát, a beoltottak száma átlagosan kevesebb mint tízezerrel emelkedik naponta.

Románia már arra kényszerül, hogy eladományozza vagy eladja a raktáron maradó vakcináit. Florin Citu miniszterelnök hétfőn közölte: Dánia egymillió dózist vesz Romániától beszerzési áron a Pfizer oltóanyagából. A kormány korábban Moldovának, Ukrajnának és Szerbiának is adományozott koronavírus elleni vakcinát. 35 ezer adag AstraZenecát pedig meg kell semmisíteni, mert lejárt a szavatossági idejük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik