Nagyvilág

Kiderült, mivel vádolja a német ügyészség a magyar szurkolókat

Sven Simon / AFP
Sven Simon / AFP

Összesen öt magyar szurkoló ellen emeltek vádat alkotmányellenes szervezetek szimbólumainak használata miatt, közölte a müncheni ügyészség a 444 megkeresésére. Az öt szurkolóból négyet őrizetbe vettek, majd el is engedték, az ötödik ellen pedig körözést adtak ki.

A tájékoztatás szerint egyetlen férfit tartanak előzetesben jelenleg is Münchenben, őt „különösen súlyos” bűncselekménnyel vádolják: palackkal dobott meg egy rendőrt az Allianz Arénában, így a vád garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak. A férfinél egyébként marihuánát is találtak, de ez ennél jóval kisebb súlyú kihágásnak számít.

Az öt szurkoló közül néggyel szemben a stadionban intézkedtek, hármójukkal szemben náci karlendítés miatt, egyikükön pedig egy úgynevezett szárnyas odal-rúna tetoválás volt látható. A 444 emlékeztet, hogy az SS-en belül ez annak a szervezeti egységnek volt a szimbóluma, ami azért működött, hogy a náci rohamcsapatokba csak tisztavérű árják tartozhassanak.

Kapcsolódó
Harsogott a „buzi németek” és a „Viktor, Viktor” a müncheni gyülekezőhelyen
A hangoló magyar szurkolókat szivárványos tüntetők zavarták meg Münchenben.

Az ügyészség közlése szerint az ötödik megvádolt magyar már nem a stadionban, hanem a városban mutatott be náci karlendítést. További két szurkoló a városban inzultált egy rendőrt, ők ezer euró befizetése után szabadulhattak. Ezen kívül legalább két magyar ellen eljárás indult jegyhamisítás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik