Nagyvilág koronavírus

A delta variáns miatt elhalasztják a tervezett lazításokat Írországban

Aris Oikonomou / AFP
Aris Oikonomou / AFP

Írország a koronavírus delta variánsa miatt elhalasztja a tervezett lazításokat, jelentette be kedden Micheál Martin ír miniszterelnök Dublinban a helyi RTE közszolgálati televízióban.

Mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy a védőoltások győzzenek

– hangsúlyozta Martin az MTI tudósítása szerint.

A koronavírus korábbinál jelentősen fertőzőbb variánsának részaránya az ír egészségügyi hatóságok szerint rövid idő alatt az azonosított fertőzöttek körében mintegy 20 százalékról nagyjából 50 százalékra emelkedett.

Eredetileg július 5-re tervezték a vendéglátás teljes körű újranyitását, de egyelőre csak a beoltottak és a fertőzésből kigyógyultak étkezhetnek az éttermek és bárok belső helyiségeiben.

Martin kijelentette, hogy a beltéri vendéglátást a delta variáns nagyon kockázatossá tenné a nem beoltottak számára.

Más beltéri rendezvényeket is ideiglenesen elhalasztottak. Egyedül a már kitűzött esküvőket lehet megtartani legfeljebb ötven vendéggel.

A csaknem ötmillió lakosú Íroroszág felnőtt lakosságának 41 százalékát immunizálták teljesen – közölte az egészségügyi miniszter hétfőn. Hozzátette, hogy a felnőttek 65 százaléka kapta meg valamelyik, koronavírus elleni vakcina első dózisát. Íroroszágban a járvány kitörése óta 271 589 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 4989-en hunytak el a kórban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik