Nagyvilág

Amíg Bidenen múlik, Iránnak nem lesz atomfegyvere

Susan Walsh / MTI / AP
Susan Walsh / MTI / AP
Az amerikai elnök ezzel próbálta nyugtatni hamarosan leköszönő izraeli kollégáját.

Joe Biden a washingtoni látogatáson tartózkodó izraeli elnökkel azt közölte, míg rajta múlik, Iránnak nem lesz atomfegyvere, ettől nem kell Izraelnek tartania. Az amerikai elnök sziklaszilárdnak nevezte elkötelezettségét Izrael mellett, várakozással tekint találkozója elé az új izraeli miniszterelnökkel, Naftali Bennett-tel.

Joe Biden támogatásáról biztosította Izraelt abban, hogy minél több közel-keleti, sőt, afrikai országgal normalizálja kapcsolatait. Reuven Rivlin megbeszélésük után elégedetten nyilatkozott az amerikai elnök által adott garanciákról.

Az MTI emlékeztetett rá, az öt hónapja hivatalba lépett amerikai elnöknek ez volt az első találkozója magas rangú izraeli tisztségviselővel, míg Rivlin elnöki mandátuma július 7-én lejár, államfőként ez az utolsó külföldi útja.

Izraelt leginkább az aggasztja az Egyesült Államokkal kapcsolatban, hogy a Biden-adminisztráció ismét be akar lépni a 2015-ben hat nagyhatalom és Irán között megszületett nukleáris megállapodásba, amelyből az Egyesült Államokat Donald Trump kiléptette, mondván, azt Teherán nem tartotta be.

Izrael attól tart, hogy Irán a szerződés adta kedvező feltételeket kihasználva atomfegyverre tesz szert, Joe Biden ezért igyekezett az izraeli államfőt megnyugtatni. Az AP hírügynökség az amerikai elnök szóhasználatából arra következtetett, hogy Biden szigorú akar lenni Iránnal, de elsősorban diplomáciai úton akarja kordában tartani az iráni nukleáris programot.

Kapcsolódó
Irán mostantól elrejti az atomlétesítményeiben készülő kamerafelvételeket
Pedig úgy tűnt, hogy karnyújtásnyira a megállapodás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik