Nagyvilág

Egyre többet kell fizetni az olajért

Larry W. Smith / MTI / EPA
Larry W. Smith / MTI / EPA

Nincs messze már a rekord a benzin és a gázolaj árában, 8, illetve 9 éve 450 forint felett is járt a két üzemanyag ára, most pedig az átlagár 440 forint körül van. A  hazai üzemanyagárak emelkedésének oka elsősorban a nyersolaj világpiaci árának növekedése, és a kilátások nem rózsásak.

A Brent típusú nyersolaj ára 75 dollár közelébe kúszott fel, és az elmúlt hetekben sorra jelentek meg az előrejelzések arról, hogy még feljebb fog ez menni – derül ki a Portfolio.hu összeállításából. Idénre van 80 dolláros árprognózis is, jövőre pedig van elemzőház, amelyik esélyesnek tartja, hogy lesznek időszakok, amikor 100 dollár fölé is megy az ár. A tendencia mindenesetre lassú drágulás, kilengésekkel.

A kereslet a tavalyi koronavírusos év alatt nagyban visszaesett, most pedig Kína és a fejlett országok kereslete nagyban növekszik. A kínálat pedig csak lassan tud ennek utána menni, ezért jeleznek előre tovább dráguló olajat.

„Az olaj mellett várhatóan a földgáz kereslete is jelentősen bővülhet még a következő években, ami elsősorban a növekvő ázsiai, afrikai és közel-keleti igényeknek köszönhető.”

Aztán a szén-dioxid-kvóták árának durva emelkedése nagy kockázatot jelent az olajtársaságok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik