Nagyvilág koronavírus

Koronavírusos Luxemburg miniszterelnöke

John Thys / AFP
John Thys / AFP

Pozitív lett Xavier Bettel, Luxemburg kormányfőjének koronavírus-tesztje, a politikus karanténba vonult, tünetei enyhék – írta meg a Politico.

A hírt hivatala vasárnap jelentette be, két nappal azután, hogy Bettel is részt vett a brüsszeli EU-csúcson. Bettel május elején az AstraZeneca vakcinájának első dózisát kapta meg.

A csütörtöki tanácskozás egyik fő témája a magyar homofób pedofiltörvény volt, Bettel kifejezetten élesen fogalmazott Orbán Viktorhoz intézett felszólalásában.

Xavier Bettel azt mondta:

Nem váltam meleg férfivá. Én az vagyok, ez nem döntés kérdése.

– ezzel arra utalhatott, hogy az új magyar törvény olyan érvvel akarja távol tartani a homoszexuális tartalmakat a fiataloktól, hogy az ne „hasson rosszul” a szexuális identitásuk fejlődésére.

Hozzátette: „Az anyám gyűlöli, hogy meleg vagyok, ezzel élek együtt. És most Ön törvénybe foglalta. Tisztelem, de ez most a vörös vonal. Ez alapvető jogokról szól, arról, hogy lehet másmilyennek lenni.”

Bettel még azt is mondta Orbánnak: Nyolc éve ismerjük egymást, de ez most mellbevágott. Láthatja, mennyi LMBTQ-fiatal lesz öngyilkos. Ez nagyon rossz. Ez stigmatizálás.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik