Nagyvilág

Befolyásolni akarta a Vatikán az olasz LMBTQ-törvényt

Riccardo Fabi/NurPhoto) (Photo by Riccardo Fabi / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Riccardo Fabi/NurPhoto) (Photo by Riccardo Fabi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Többen azzal vádolják a Vatikánt, hogy megpróbált beavatkozni az új olaszországi LMBTQ-törvénytervezetbe, amely bűncselekménnyé tenné a szexuális kisebbségekhez tartozók és fogyatékkal élő emberek elleni erőszakot és gyűlöletbeszédet.

A Politico azt írja, a törvényjavaslat ellenzői attól tartanak, hogy az előírhatja majd az iskolákban a gendertudomány oktatását, és kriminalizálhatja azok véleményét, akik például a melegházasság témájában a katolikus álláspontot részesítik előnyben.

A vita nehéz helyzetbe hozza Mario Draghi olasz miniszterelnököt, akinek közismerten jó kapcsolatai vannak a Vatikánban. A miniszterelnök szerdán arról beszélt a szenátusban, hogy a törvényalkotás a parlament hatáskörébe tartozik.

Világi állam vagyunk, nem pedig teokrácia. A parlament szabadon tárgyalhat és hozhat törvényeket

– emlékeztetett az olasz miniszterelnök a szekuáris államok fő jellemzőjére.

A Vatikán június 17-én diplomáciai jegyzékben fejezte ki aggodalmát, és azt állította, hogy az LMBTQ-törvényjavaslat megsértheti a Lateráni Egyezmény feltételeit.

A Lateráni Egyezmény rögzítette mások mellett Vatikán állam szuverenitását, a katolikusok védelmét, ideértve a véleménynyilvánítás szabadságát is. A Vatikán története során számos alkalommal gyakorolt nyomást az olasz politikára, de ez az első alkalom, hogy hivatalosan kifogásolta egy jogszabály tervezetét.

Franco Grillini, a Gaynet nevű jogvédő szervezet elnöke szerint elfogadhatatlan a Vatikán lépése, amellyel beavatkozni szándékozik a politikába. Mint mondta, ez nincs összhangban a korral, Európával, és a gyűlölet-bűncselekményeket és a diszkriminációt korlátozó nemzetközi irányelvekkel.

Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga vezetője ugyanakkor üdvözölte a Vatikán beavatkozását. Salvini egy olyan alternatívát javasolt, amely a homofóbiát az erőszakos bűncselekmények súlyosbító tényezőjévé teszi, de nem biztosít semmilyen védelmet a transzneműek számára.

Olaszország a diszkriminációellenes jogszabályok tekintetében elmarad a többi nyugat-európai országtól. Kedden azonban csatlakozott azokhoz az uniós tagállamokhoz, amelyek közös egy nyilatkozatban tiltakoznak a magyarországi homofób pedofiltörvény ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik