Nagyvilág

Kilencezer embert nézhet új állás után Romániában 2030-ig

Daniel MIHAILESCU / AFP
Daniel MIHAILESCU / AFP

Kilencezer embert fog elbocsátani 2030-ig a román kormány, többségüket a szénnel működő energiavállalaktól és a hozzájuk tartozó bányáktól – jelentette be csütörtökön Florin Citu román miniszterelnök.

Az MTI azt írja, a román kormányfő a kabinet csütörtöki ülése után nyilatkozott így. Mint mondta, a kormány elfogadta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely kilencezer személy elbocsátásával számol. Végkielégítést biztosítanak a számukra – tette hozzá Florin Citu.

A romániai energiaügyi minisztérium már korábban társadalmi vitára bocsátotta a rendeletet, eszerint a kilencezer főből 6484-et az Oltenia hőerőműtől, 2239-et a Hunedoara hőerőműtől, további 282-őt az Országos Urán Társaságtól bocsátanának el.

Románia az Európai Unió felé vállalt kötelezettségek értelmében 2030-ig, illetve 2050-ig meg kell, hogy tisztítsa energiatermelését a karbonsemlegesség céljából.

A bukaresti kabinet azért döntött nagyszabású elbocsátásokról a két energiavállalatnál, mert ezek főleg Zsil-völgyi fekete- és barnaszénnel működnek. Ezeknek a vállalatoknak mindenekelőtt a bányáikat kell bezárniuk, így az elbocsátások többnyire bányászokat érintenek.

Az Oltenia hőerőmű főleg a dél-romániai Craiova várost látja el távhővel, emellett a Románia által használt villamosenergia 20 százalékát állítja elő, a Hunedoara hőerőmű a 2 százalékát. Az utóbbi vállalat csődeljárás alatt áll 2019 óta.

A román villamosenergia-hálózat szempontjából főleg az Oltenia hőerőmű bír stratégiai fontossággal. Ott környezetkímélő kapacitások üzembe helyezését tervezik, ugyanis Románia nem tudja teljesen kiiktatni ezt az energiatermelő egységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik