Nagyvilág

Bezárták Hongkong utolsó szabadságpárti újságját

ANTHONY WALLACE / AFP
ANTHONY WALLACE / AFP

Csütörtökön jelent meg a hongkongi Apple Daily című lap utolsó száma, miután Peking egy éven át egyre szorosabbra húzta a fojtózsinórt a szerkesztőség nyaka körül. A rendőrség egy hét leforgása alatt aztán rajtaütött a szerkesztőség irodáján, letartóztatott vezető szerkesztőket és befagyasztotta a kiadó számláit is – írja az NBC News.

Csütörtök reggel ezrek igyekeztek megszerezni a szórakoztató lap utolsó példányait, amelyet sokan a szabadságpárti mozgalom utolsó bástyájaként tartottak számon.

Az Apple Daily kikényszerített bezárása a médiaszabadság legsötétebb napja Hong Kong legújabb történetében

– mondta Yamini Mishra, az Amnesty International ázsiai és csendes-óceáni regionális igazgatója. Benedict Rogers, a Hong Kong Watch nevű jogvédő szervezet elnöke ugyanakkor arra számít, hogy nem ez lesz az utolsó ilyen esemény.

„Attól tartok, ha a jelenlegi pályán haladnak tovább a dolgok, Hongkong olyan lesz, mint bármelyik más szárazföldi város, amely a Kínai Kommunista Párt uralma alatt áll, ami sajtószabadságot biztosan nem hoz” – tette hozzá Rogers.

Tsui Lokman, a Hongkongi Kínai Egyetem újságírókat és kommunikációs szakembereket képző intézetének adjunktusa a lap bezárásának folyamatát egy végstádiumú fekvőbeteg haldoklásához hasonlította.

Az Apple Daily sok hongkongi számára volt elsődleges tájékozódási forrás. Bár bulvárstílusa olykor kritikát váltott ki, ám közéleti, politikai elemzései és kifejezetten Peking-ellenes álláspontja miatt nagy támogatottságnak örvendett a helyiek körében.

A lap előfizetőinek mobilalkalmazásában szerdán későn este jelent meg az értesítés, amely szerint az Apple Daily tartalmai éjfél után már nem lesznek elérhetők.

A cikkek, fotók és videók aztán eltűntek az oldalról, nem sokkal később a lap közösségimédia-fiókjaikat is teljesen eltávolították. A hírre a lap olvasói még aznap este összegyűltek a szerkesztőség irodaháza előtt, és énekelve, skandálva, mobiltelefonjaik fényeivel világítva fejezték ki támogatásukat a szerkesztőségben dolgozóknak.

A lap alapítóját, Jimmy Lait tavaly tartóztatták le, és a nemzetbiztonságra veszélyes bűncselekményekkel vádolták meg. Lai letartóztatása után több újságíró kilépett szerkesztőségből a személyes biztonságát féltve.

A rendőrség tavaly egy alkalommal razziázott a szerkesztőségben, és ezt a múlt héten megismételték. Közlésük szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy a lap által publikált cikkek „kulcsszerepet játszottak” a Kínával és Hongkonggal szembeni szankciók bevezetésben – külföldi összeesküvés révén.

Carrie Lam hongkongi kormányzó keddi sajtótájékoztatóján védelmébe vette a letartóztatásokat és a rajtaütést. A kínai külügyminisztérium azt közölte: egyetlen szabadságjog sem veszélyeztetheti a nemzetbiztonságot, még a sajtószabadság sem.

A kommunista párt által támogatott Global Times című lap csütörtökön egy szerkesztőségi anyagban közölte, hogy a sajtószabadság megmarad Hongkongban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik