Nagyvilág

Elképesztő jogszabályt erősítettek meg Japánban

AFP
AFP

A japán legfelsőbb bíróság – megerősítve egy 2015-ös ítéletét – szerdán kimondta, hogy megfelelnek az alkotmánynak azok a jogszabályi rendelkezések, amelyek arra kötelezik a házaspárokat, hogy ugyanazt a vezetéknevet használják.

2018-ban helyi önkormányzatok megtagadták három pár azon kérelmét, hogy a házasságkötésük után mindkét fél megőrizhesse saját vezetéknevét, ezek után jutott el újra a kérdés a 15 tagú testület elé. Dacára a társadalom támogató álláspontjának, valamint az ENSZ ajánlásának a legfelsőbb jogi fórum újfent elutasította a név megtartásának engedélyezését, hivatkozva a polgári törvénykönyv és a családnyilvántartási törvény passzusaira, melyek egy több mint százéves rendelkezésen nyugszanak.

Eszerint a házastársak frigyre lépésük után további életükben csak az egyikük vezetéknevét használhatják, ami elméletileg akár a nő neve is lehetne, ám ez csak az esetek 4 százalékában történik így. A konzervatív szabályozás mögött az az alapvetés húzódik, hogy Japánban a családot magasabb rendűnek tekintik az individuumnál,

A Japan Times szerint Japán az egyetlen ország a világon, ahol egyetlen, közös vezetéknév viselésére kényszerítik a házastársakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik